Získání mezinárodního ratingu a následné vydání korunových i mezinárodních dluhopisů bylo pro České dráhy nejvýhodnější cestou, jak získat chybějící peníze na obnovu vozidlového parku a připravovat firmu na postupné otevření trhu osobní železniční dopravy. České dráhy přitom vypůjčené peníze řádně splácejí. Například v červenci splatily v dohodnutém termínu korunové dluhopisy, vydané roku 2013 v celkové hodnotě čtyř miliard korun, které sloužily především na investice do modernizace a nákupu vozidel. Uvádí to tisková zpráva Českých drah z 25. července 2018.

I díky půjčkám tak mohly za posledních deset let České dráhy nakoupit nebo zmodernizovat vozidla za více než 40 miliard korun. Cestujícím tak slouží například zcela nové Railjety a InterPantery, ale i regionální vozidla CityElefant, RegioPanter (na snímku), RegioShark nebo RegioSpider. „V korporacích, jako jsou České dráhy, jde o standardní způsob financování rozvoje podnikatelských aktivit,“ přibližuje tento způsob financování Martin Bělčík, člen představenstva Českých drah, odpovědný za úsek ekonomiky a informatiky. „Nové dluhopisy bychom chtěli vydat příští rok. Mělo by jít o eurobondy a tato emise bude primárně určena k refinancování starších eurobondů splatných v červenci 2019,“ dodává.
Částku potřebnou na splacení 4 miliard korun měly České dráhy připravenou. Šlo o kombinaci peněz z prodeje části závodu (výpravních budov), vlastních prostředků firmy a také peněz získaných při refinancování eurobondů v roce 2016.
V současné době činí hrubé zadlužení Českých drah necelých 27 miliard korun.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 288 hostů a žádný gestor