Ani deset let po zřícení silničního mostu na projíždějící rychlík ve Studénce nebyl nalezen viník této tragédie. V pátek 8. 8. 2008 při projíždění rychlíku EC 108 (Comenius) z Krakova do Prahy se těsně před vlakem zřítil most ve výstavbě. Strojvedoucí sice stačil bleskurychle zareagovat rychlobrzdou, ale tragédii již nešlo zabránit. Náraz do zříceného mostu v rychlosti 120 km/h nepřežilo osm cestujících, kteří dnes mají pod mostem pomník, upomínající na tuto tragédii, u níž dodnes nebyli označení a odsouzeni viníci. Na snímku je jeden ze zničených vozů vlaku EC 108.

V následném dlouholetém procesu hledání viníka nehody bylo sice obžalováno deset mužů, avšak okresní soud v Novém Jičíně je v prosinci loňského roku všechny obžaloby zprostil pro nedostatek důkazů. Rozsudek sice není pravomocný, státní zástupce se odvolal a v současné době připravuje krajský soud odvolací řízení. Není ovšem vůbec jisté, jak odvolací řízení dopadne, neboť vydané znalecké posudky si protiřečí a z toho důvodu se soudu nepodařilo soudu zjistit jednoznačného viníka této nehody. Podle slov Naděždy Tomčíkové, jedné z cestujících v tragédií postiženém vlaku, je skutečnost, že viník nebyl nalezen, pro všechny nehodou postižené hrozná. „Pochybení bylo několik, vinu ale nenese nikdo,“ vyjádřila se Tomčíková, předsedkyně sdružení Comenius 2008, které hájí zájmy těch, kterých se tragédie dotkla. „Válka advokátů“ tak přináší trpké zklamání všem, kteří byli při nehodě postiženi, a nejen jim.
V důsledku nehody bylo ošetřeno celkem 65 osob, z toho 49 Čechů, 11 Poláků, 2 Slováci, 2 Francouzi a jeden Ukrajinec. Strojvedoucí utrpěl díky úniku do strojovny lehké zranění, avšak těžký psychický šok, zraněni byli také tři členové čtyřčlenné vlakové čety. Přes tato zranění vlaková četa nezaváhala a v rámci možností se její členové snažili až do příjezdu záchranářů pomoci cestujícím, uvězněným v havarovaných vozech. Za tento přístup byla celá vlaková četa oceněna ze strany vedení Českých drah.
Odstraňování následků nehody trvalo od pátku 8. srpna do neděle 10. srpna, kdy byl provoz v 0.20 hod obnoven. České dráhy poskytly všem pozůstalým a zraněným odškodnění.
Miroslav Čáslavský