Od 1. září mohou cestovat ve vlacích Českých drah za státní slevu 75% děti, studenti a senioři. České dráhy změnily svůj tarif na základě cenového věstníku, který vyhlásilo ministerstvo financí. Tyto slevy, které na jaře schválila vláda, se týkají cestujících od 6 do 18 let, studentů od 18 do 26 let a cestujících starších 65 let. Cestující těchto kategorií mohou nově využívat jízdenky se slevou 75 % z obyčejného jízdného. Tu bude možné uplatnit ve všech vnitrostátních spojích a za určitých podmínek i ve vlacích mířících do zahraničí. Jízdenky za nižší cenu budou platit ve všech vlacích národního dopravce.

Vláda ve svém nařízení dává dopravcům možnost výběru spojů, v nichž by slevy po projednání s objednateli platit nemusely. „České dráhy toto omezení v současnosti nevyužijí. Budeme sledovat obsazenost našich spojů a spíše než cestou omezení chceme vlaky posilovat, pokud to bude technicky a provozně možné. Nechceme totiž, aby naši cestující museli zjišťovat, ve kterém vlaku zvýhodněná jízdenka platí, a ve kterém ne,“ vysvětlil Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za úsek osobní dopravy.
Pro nákup zlevněné jízdenky přitom platí stejný postup jako dnes, včetně možnosti vrácení jízdenky 15 minut před odjezdem vlaku beze srážky. Slevy přitom budou platit pouze ve 2. vozové třídě, neboť I. třídy se vládní nařízení netýká. Cestující, který bude chtít využít 1. třídu bude muset zaplatit plné jízdné, resp. doplatit celou cenu do 1. třídy. „V případě dětí, žáků a studentů od šesti do šestadvaceti let, kteří mohou během školního roku denně dojíždět do škol, nabídneme i zakoupení traťové jízdenky s pětasedmdesátiprocentní slevou z plné ceny,“ připomněl Roman Šulc, vedoucí oddělení tarifů, oddělení a zkoušek ČD.
Nárok na „státní slevu“ mají všichni cestující, kteří na ni prokážou nárok, tedy včetně cizinců, kteří jsou v ČR např. na turistické cestě. Osoby mladší 65 let a invalidní důchodci 3. stupně nárok na státní slevu sice nemají, mohou však nadále využívat slev, které jim dosud České dráhy poskytují. Ti cestující, kteří mají zakoupeny slevové IN karty a nebudou je v souvislosti se státními slevami nadále využívat, mohou od 1. září požádat u pokladen ČD o návratek za nevyužití těchto karet. O tento návratek bude možné požádat do 1. dubna 2019. Prodej aplikace IN Senior bude sice ukončen a nově již nebude od 1. září 2018 v prodeji, ale v případě, že se její držitel rozhodne aplikaci nechat, může ji využívat až do konce platnosti (držitelům zůstává nárok na bezplatnou přepravu v osobních a spěšných vlacích a možnost slevy 50 % z obyčejného jízdného v 1. vozové třídě všech vlaků ČD). Pokud se zákazník rozhodne IN Senior vrátit, je potřeba přijít co nejdříve, ideálně hned 1. září 2018, aby návratek byl co nejvyšší.
Podrobnější informace obdrží cestující na webových stránkách ČD, či u pokladen Českých drah.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy ČD