Jak sdělil tiskový mluvčí Českých drah Radek Joklík, ve čtvrtek 16. srpna 2018 se v sídle akciové společnosti České dráhy poprvé sešla Dozorčí rada ČD, a. s., v novém složení. Přítomni byli všichni členové, kteří jednomyslně zvolili předsedu tohoto orgánu Prof. Ing. Petra Moose, Csc. Po uskutečněné volbě jednání dozorčí rady pokračovalo informací představenstva Českých drah o dosavadním fungování, strategických záměrech a obchodním modelu společnosti po roce 2019. Další jednání Dozorčí rady ČD se uskuteční v úterý 11. září 2019.

Nová dozorčí rada byla jmenována ministrem dopravy Danem Ťokem a schválena řídícím výborem ČD 13. července. Odvoláno bylo pět jejích původních členů, na jejichž místa byli poté jmenováni noví členové. Vedle Moose, který učí na Dopravní fakultě ČVUT, jsou novými členy dozorčí rady Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty strojní ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof. Členy rady zůstávají Jaroslav Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb z Odborového sdružení železničářů a dopravní odborník Vojtěch Kocourek.
Obměněná dozorčí rada by měla vypsat výběrové řízení na management Českých drah. Do něj se budou moci přihlásit i stávající členové představenstva, kteří jsou ve funkcích čtyři roky.
Na tuto situaci reagovalo krátce po změnách v DR všech devět odborových svazů na železnici v čele s OSŽ, kteří následně na jednání s ministrem dopravy dohodli pravidelné schůzky, na nichž budou odbory informovány ministrem dopravy o aktuálním vývoji na Českých drahách. Podle slov Petra Moose po zvolení do čela dozorčí rady bude rada mimo jiné analyzovat současnou situaci na ČD a na základě této analýzy potom rozhodne o případných změnách ve vedení ČD.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 282 hostů a žádný gestor