V úterý 28. srpna 2018 v dopoledních hodinách se na Ministerstvu dopravy ČR (MD ČR) uskutečnila plánovaná schůzka zástupců odborových centrál působících u Českých drah s vedením ministerstva a předsedou Dozorčí rady ČD Petrem Moosem. Za MD ČR se schůzky zúčastnili mj. ministr dopravy Dan Ťok a jeho náměstci Tomáš Čoček a Ladislav Němec. Na programu jednání byly informace o záměrech nové DR ČD na nejbližší období a zde došlo k předběžné dohodě, že předseda DR Petr Moos se ještě před příštím jednáním DR ČD sejde ke konzultaci se zástupci zaměstnanců v DR ČD.

V další části jednání byla široce diskutována problematika postupu liberalizace osobní železniční dopravy, a to zejména z toho pohledu, jaké kroky bude ještě v rámci přípravy úspěšného postupu tohoto procesu muset učinit MD a jaké další kroky bude ještě nutné učinit na straně Českých drah. Zvláštní pozornost byla v této souvislosti věnována například problematice vybavení hnacích vozidel zařízením pro ETCS, nebo problematice nejvhodnějšího postupu objednatelů osobní dopravy v závazku veřejné služby (MD ČR, nebo kraje) v případech, kdy po notifikaci záměru přímého zadání jednomu dopravci obdrží objednatel alternativní nabídky od jiných dopravců.

Důkladně byla diskutována také problematika zajištění síťových služeb, respektive různých modelů jejich financování. Například modely zajištění provozu a financování provozu čekáren, úschoven, toalet, přepravy invalidů, nebo i prodeje jízdních dokladů dopravců v železničních stanicích. Zástupci odborových centrál (OC) kladli důraz na potřebu zajištění takového nastavení jejich financování, které nebude předem znevýhodňovat národního dopravce ČD při soutěži o zakázky veřejné služby s ostatními dopravci. Vedle potřeby dořešení financování síťovosti zástupci OC také znovu připomněli povinnosti ČD při udržování strategických záloh a také zde představitelé MD prezentovali své představy o roli MD ČD a MO (Ministerstva obrany) ČR při financování nákladů s tímto spojených. Zmíněna byla i problematika řešení financování železniční nostalgie.

V poslední části jednání byly také projednány připomínky zástupců OC na nedostatečný tlak příslušných veřejných orgánů na to, aby všichni železniční dopravci instalovali do svých vozidel technologie potřebné pro komunikaci s nejmodernějším zabezpečovacím zařízením instalovaným na jimi pojížděných tratích. V této souvislosti byla podrobně diskutována také problematika postupného zavádění ETCS a nemožnosti modernizace nižších stupňů zabezpečovacího zařízení při modernizaci železničních tratí s využitím prostředků fondů EU.

V závěru jednání byla předběžně anoncována problematika pro připravované jednání dopravní tripartity (PT RHSD ČR pro dopravu a dopravní infrastrukturu) v termínu 11. září 2018 a došlo také k dohodě na příštím termínu společného jednání MD a zástupců OC dne 20. září 2018, opět v budově MD ČR.

Mgr. Martin Malý, předseda OSŽ
 

Právě přítomno: 280 hostů a žádný gestor