Skupině České dráhy se v prvním pololetí roku 2018 dařilo a podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) skončila své hospodaření se ziskem 262 milionů korun, uvádí dnes zveřejněná tisková zpráva. Úspěšná byla také při obhajobě mezinárodního ratingu od agentury Moody‘s, která na jaře potvrdila rating v investičním pásmu na stupni Baa2 se stabilním výhledem. Zisk Skupiny ČD byl před zdaněním a úroky (EBIT) v pololetí 2018 meziročně vyšší o více než 300 milionů korun a dosáhl 1,2 miliardy korun. „Přispěl k tomu zejména růst tržeb v obou hlavních segmentech podnikání. Tedy v osobní i v nákladní dopravě,“ upřesňuje Pavel Krtek, předseda představenstva a generální ředitel ČD, a. s.

Potvrzuje se tak dlouhodobý trend příklonu veřejnosti k železniční dopravě, ten se odrazil i v meziročním nárůstu počtu cestujících o 2,5 milionu, což se promítlo i do tržeb z prodeje jízdních dokladů, které se meziročně zvýšily o 2,4 %. „Podíl na tom měla především vnitrostátní osobní doprava a vyšší výnosy plynoucí ze zapojení vlaků ČD do integrovaných dopravních systémů,“ dodává Martin Bělčík, člen představenstva Českých drah odpovědný za úsek ekonomiky a informatiky. Na výsledek hospodaření osobní dopravy však mělo negativní vliv krátkodobé oslabení české koruny vůči euru a vyšší výkonová spotřeba, díky jiným podnikatelským aktivitám se nicméně tento propad podařilo v rámci hospodaření mateřské společnosti eliminovat a akciová společnost České dráhy jako celek dosáhla zisku 237 milionů korun.

Společnost ČD Cargo, a. s., největší dceřiná společnost Českých drah, a. s., a člen Skupiny ČD, která se zabývá nákladní železniční dopravou, realizovala za první pololetí roku 2018 zisk před zdaněním dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) ve výši 620 mil. Kč. Do konsolidovaného výsledku Skupiny ČD pak segment nákladní dopravy přispěl čistým ziskem po zdanění ve výši 350 mil. Kč. I v tomto segmentu rostly meziročně tržby, a to v souvislosti s vyšším objemem přeprav o 1,3 milionu tun. Růst zaznamenala společnost ČD Cargo téměř ve všech komoditách (především hnědé a černé uhlí, železo, kalamitní dřevo, stavebniny). Nově jsou v letošním roce realizovány přepravy v Rakousku na vlastní licenci ČD Cargo a pokračuje růstový trend tržního podílu značky ČD Cargo v Polsku. Pozitivně se vyvíjí rovněž mezinárodní přepravy směřující přes Slovensko do Maďarska a do dalších zemí.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah


 

Právě přítomno: 348 hostů a žádný gestor