Ministerstvo dopravy odhalilo, na jakých tratích čeká v příštích měsících České dráhy obhajování kontraktu na provoz dálkových vlaků, píše server zdopravy.cz (Stát odhalil, které dálkové vlaky nabídne k provozu i konkurenci Českých drah) s tím, že nový seznam zveřejnilo ministerstvo ve Zprávě o železničním trhu, kterou dnes odpoledne bude projednávat tripartita. Podle serveru zdopravy.cz půjde o dálkové linky, u kterých již dříve projevili alternativní dopravci zájem o provoz.

Osloveni pro účast v poptávkovém řízení, oficiálně nazvaném jako tržní konzultace, tak budou kromě Českých drah společnosti RegioJet, Arriva vlaky a Leo Express. Všichni tři dopravci údajně totiž zareagovali na plán ministerstva uzavřít smlouvu přímo s Českými drahami a ministerstvo musí vzít v úvahu i jejich nabídky. Jak uvedl server zdopravy.cz, stát chystá na podzim vypsat postupně poptávkové řízení na celkem sedmi linkách dálkové dopravy, konkrétně:

Ex2 Praha – Pardubice – Olomouc – Vsetín – Slovensko,
R18 Praha – Olomouc – Luhačovice,
R21 Praha – Mladá Boleslav – Turnov – Tanvald,
R22 Kolín – Nový Bor,
R24 Praha – Rakovník,
R26 Praha – Písek – České Budějovice,
R8 Brno – Bohumín.

V seznamu nakonec není trasa linky Ex3, tedy spojení Děčín – Praha – Brno – Břeclav, uvádí server zdopravy.cz. „U provozních souborů, u nichž bude prováděn výběr dopravce, byly posouzeny možné synergické efekty. V úvahu bylo bráno i to, na jakou dobu mají být veřejné služby na základě přímého zadání uděleny a kolik dopravců podalo nabídky,“ cituje server z materiálu.

Michael Mareš s využitím zdopravy.cz