Od neděle 9. prosince začíná na železnici platit nový jízdní řád. Pokud se týká Českých drah, jejich mezistátní jízdní řád se příliš nemění, u vnitrostátních dálkových vlaků nastanou nejviditelnější změny ve zrychlení dopravy mezi Prahou, Plzní a dalšími západočeskými městy, posílena bude i doprava mezi Prahou a Opavou. Přibudou další klimatizované vozy a pro lepší orientaci cestujících dochází k jednotnému pojmenování vlaků a linek.

Novinkami v mezistátním jízdním řádu ČD jsou páteční posilové SC Pendolino Košičan z Prahy do oblasti Tater a Košic, přibližně čtvrthodinové zkrácení cesty z Prahy do Mnichova a nové přímé noční spojení jižní Moravy a Ostravy s Berlínem vlakem nightjet. „Jízdní řád mezistátních vlaků Českých drah, které provozujeme v kooperaci se zahraničními partnery, je i v roce 2019 stabilní. Na žádné lince nedochází k revolučním změnám,“ vysvětluje změny v mezistátní dopravě Českých drah Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro obchod.
„Ani ve vnitrostátní dopravě nejsou plánované žádné rozsáhlé změny. Mezi nejvýznamnější novinky tak bude patřit zrychlení cestování mezi Prahou a západními Čechami,“ doplňuje přehled ve vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah Michal Štěpán. Jak dále dodává, blíží se také konec původních „koženek“, jak lidé říkají osobním vozům z bývalého východního Německa.
S otevřením nových tunelů u Ejpovic se zkrátí cestovní doba z pražského hlavního nádraží na plzeňské o 11 minut v obou směrech u expresů a o 17, resp. 19 minut u rychlíků. Zkrátí se také čas cestování do Domažlic, Mariánských Lázní nebo Chebu.
V souvislosti se zajištěním vyšší kvality cestování v komerčních vlacích provozovaných na obchodní riziko Českých drah na lince Ex 1 mezi Prahou a Ostravou je zvažováno převedení všech těchto spojů na vlaky s povinnou rezervací. Datum, od kdy bude možný nástup do těchto vlaků pouze s platnou místenkou, bude vyhlášen v průběhu platnosti Jízdního řádu 2019.
Na lince R 5 Praha – Ústí nad Labem – Karlovy Vary – Cheb bude zavedena nová služba dětské kino pro nejmenší cestující a moderní klimatizované oddílové a velkoprostorové vozy s elektrickými zásuvkami pro dobíjení elektroniky budou nasazeny také na přibližně polovinu rychlíků linky R 20 Praha – Děčín. Více komfortních klimatizovaných vozů bude zařazeno také v rychlících linky R 18 Praha – Luhačovice.
Další mezistátní i vnitrostátní spoje a linky zůstávají v provozu bez větších změn. Obvykle pouze s drobnými časovými posuny. Detaily konkrétních změn v novém jízdním řádu budou České dráhy zveřejňovat průběžně během následujících týdnů.
Miroslav Čáslavský
S využitím tiskové zprávy ČD