Poté, co ministr dopravy Dan Ťok oznámil, že uvažuje o uvedení části akcií ČD Cargo na burzu, vyvrátil toto tvrzení premiér české vlády Andrej Babiš. Podle jeho slov současná vláda nebude privatizovat žádnou státní společnost, a to ani ČD Cargo. „Nevím, kde na to Ťok přišel, ČD Cargo privatizovat nebudeme. Nevím, proč to říká,“ řekl premiér v České televizi s tím, že se na věc musí ministra dopravy přeptat. Osobně je prý rozhodně proti privatizaci.

Danem Ťokem ohlášená privatizace ČD Cargo je v rozporu s vládním programem, kde stojí, že kabinet nepřipustí privatizaci veřejných služeb ani podniků se státní účastí. Dopravce ČD Cargo je dceřinou společností státních Českých drah. „ČD Cargo se pohybuje na plně konkurenčním trhu. Příliv soukromých peněz má pomoct k dalším investicím, které potřebuje. A to třeba do nových lokomotiv nebo vagonů," citovaly minulý pátek ministra Ťoka Lidové noviny. O podobě privatizace a velikosti prodávaného podílu by měly podle ministerstva rozhodovat představenstvo a dozorčí rada mateřských Českých drah v příštím roce. Prodej se prý měl uskutečnit prostřednictvím nabídky akcií firmy na burze, dodaly LN.
Vyjádření ministra dopravy o možné privatizaci ČD Cargo pobouřilo i předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který stojí v čele koaliční vládní strany. Hamáček to označil za chybu, podle něj Ťok postupuje proti vládnímu programu. Rovněž místopředseda OSŽ Radek Nekola, předseda PV OSŽ ČD Cargo, uvažovanou privatizaci odmítnul. „Můj názor na privatizaci společnosti ČD Cargo je negativní, ale o strategickém partnerství s tím, že si stát ponechá rozhodovací pravomoci, jsem ochoten debatovat. Důvodem je nutnost investic jak na Českých drahách, tak i na ČD Cargu,“ řekl Nekola.
ČD Cargo je po letech ztrát ziskovou firmou, nákladní doprava je nejvýdělečnějším oborem skupiny ČD. Za první pololetí vydělala 350 milionů korun. V souvislosti s ČD Cargem se nejčastěji hovoří o modelu podobném ČEZu, kdy by si stát nechal ve firmě většinu a menší část ponechal soukromým investorům.
Miroslav Čáslavský s využitím monitoringu tisku