Vláda tento týden ve středu (24. 10. 2018) schválila návrh novely zákona o drahách, která reaguje na požadavek EU pokročit v liberalizaci železničního trhu, píše deník.cz. Cílem je vytvořit jednotný evropský železniční prostor, v němž by cestující mohli využívat vlaky více dopravců při jedné cestě na jedinou jízdenku v rámci jednotného tarifu.

Vláda proto připravila návrh novely zákona o drahách, který příslušné evropské směrnice transponuje do českého práva. Umožní tak vstup zahraničním dopravcům ze zemí EU, kteří nemají v Česku sídlo. Jak připomíná Deník, zákon se musí změnit i v oblasti paušálních výjimek umožňujících přímé uzavírání smluv na veřejné služby v železniční přepravě. Tyto výjimky už po roce 2028 nebudou přípustné.

Vzhledem k tomu, že se v důsledku změn očekává podstatné rozšíření provozovatelů osobní drážní dopravy, vláda v novele zákona také navrhuje vznik společného informačního systému a integrovaného systému výdeje jednotných jízdenek a rezervací. Novela zákona má také odstranit některé nedostatky stávající právní normy, například v oblasti veřejně přístupných vleček či třeba právního režimu zastávek, kde stávající znění zákona nevyhovuje praxi. Podle dřívějších vyjádření ministerstva dopravy by měl být systém jednotného tarifu hotov do roku 2020, uzavírá Deník.

Michael Mareš s využitím Deníku.cz
 

Právě přítomno: 294 hostů a žádný gestor