V úterý 20. 11. 2018 se za účasti všech zúčastněných stran uskutečnilo první jednání o podobě kolektivní smlouvy ČD, a. s., na rok 2019. Po úvodních procedurálních otázkách byl projednán základní text kolektivní smlouvy a část přílohy 1 PKS (pracovní doba). Jednání, které trvalo přes tři hodiny, se ze strany některých zástupců odborových centrál neslo velmi často ve velmi emotivním duchu. Hlavní příčinou byly mnohdy značné rozdíly v názoru na podobě některých ustanovení kolektivní smlouvy a na potřebu změn.

Zaměstnavatel několikrát upozornil přítomné na skutečnost potřeby jednotného návrhu ze strany sociálních partnerů, protože v opačném případě nemůže o protinávrzích relevantně jednat. „Za kolektivní vyjednavače OSŽ jsem své kolegy z ostatních odborových organizací již dříve požádal o stanovení zásadních priorit pro kolektivní vyjednávání. Za OSŽ jsou absolutními prioritami nárůst tarifních mezd, příplatek za délku praxe a osobní ohodnocení. V žádném případě to neznamená, že nebudeme jednat o dalších změnách ve prospěch zaměstnanců (např. dělené směny, apod.), nicméně jsme v rámci dosažení všeobecného konsensu připraveni jednat v těchto dalších oblastech o rozumných kompromisních variantách. V žádném případě však nebudeme jednat o kompromisech typu: my vám dáme skleněnou kuličku a vy nám hliněnou. Za OSŽ musím konstatovat, že pro nás není přípustný takový kompromis, že někdo bude něco navrhovat jen proto, aby se zviditelnil,“ uvedl předseda Podnikového výboru OSŽ při ČD a I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun.

Na stav jednotlivých projednaných kapitol se můžete podívat zde: Informace z prvního jednání o podobě kolektivní smlouvy ČD, a.s. na rok 2019

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 256 hostů a žádný gestor