V Olomouckém kraji bude od nového jízdního řádu jezdit průměrně 590 osobních a spěšných vlaků, které za rok ujedou více než šest milionů kilometrů. Žádné zásadní změny letos cestující na Olomoucku nečekají, vlaky budou jezdit zhruba ve stejných časech jako v GVD pro rok 2018. České dráhy opět zajistí vlakovou dopravu na trati Šumperk – Kouty nad Desnou, Petrov nad Desnou – Sobotín, která je ve vlastnictví Svazku obcí Údolí Desné.

Olomoucký kraj vyhověl četným žádostem cestujících o nízkopodlažní spoje, které vyhovují především starším lidem a cestujícím s dětskými kočárky. Týká se to především velice frekventované trati Olomouc – Přerov, kde bude v dopoledních hodinách zaveden nový nízkopodlažní spoj, tvořený motorovou jednotkou řady Regionova (814). Na ostatních tratích v Olomouckém kraji je jízdní řád bez podstatných změn. Týká se to i trati 025 Hanušovice – Dolní Lipka, kde vlaky jezdí jen po hranice kraje. Na navazující trati 024 Štíty – Ústí nad Orlicí, kraj regionální dopravu neobjednal v úseku Štíty – hranice kraje.
V rámci obnovy vozového parku dnes jezdí v Olomouckém kraji tři jednotky Regiopanter (trať Nezamyslice – Kouty nad Desnou), na dalších regionálních tratích zajišťují dopravu dvou a třívozové jednotky Regionova. Například na trati Olomouc – Drahanovice jezdí Regionovy u sta procent spojů, podobně jako na trati Olomouc – Moravský Beroun (95% spojů) a trati Prostějov – Dzbel (100% spojů). Na dalších tratích jezdí Regionovy u 30 – 40 procent spojů. Většinou jde o jednotky třívozové.
Cestující si i letos mohou zakoupit regionální jízdní řád Českých drah pro Olomoucký kraj. Za 20 Kč bude v prodeji ve všech osobních pokladnách ČD na území kraje od začátku prosince.
Miroslav Čáslavský, s využití tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 385 hostů a žádný gestor