Letošní první obětí mimořádné události na železnici se stal člověk, který zemřel v úterý 2. ledna 2019 před sedmou hodinou ranní po střetu s osobním vlakem mezi Letohradem a Žamberkem na Orlickoústecku. Uvádí to zpráva Drážní inspekce (DI), která současně rekapituluje uplynulý rok 2018 z pohledu mimořádných událostí na dráhách (nejen železničních, ale i tramvajových, trolejbusových, lanových a speciálních - metro) v České republice.

V roce 2018 zemřelo na dráhách v ČR celkem 227 osob, což je o osm procent méně než v roce 2017. Vzrostl však počet zraněných, stejně jako počet mimořádných událostí celkem. Největší podíl na počtu usmrcených osob ve statistických výstupech DI každoročně zaujímají střety vlaků s člověkem – v roce 2018 tak zemřelo 175 osob (o 28 méně než v roce 2017). Nejtragičtějšími měsíci v tomto ohledu byl v obou těchto letech říjen, kdy se udál nejvyšší počet střetů a současně zemřelo nejvíce osob (20 v roce 2018 oproti 23 v roce 2017).
Mnoho lidí zemřelo také na železničních přejezdech – v roce 2018 to bylo 33 osob, o rok dříve 34 osob. Celkový počet střetnutí na přejezdech byl v obou letech shodný - 171, přičemž při každém pátém střetnutí došlo podle statistických výpočtů DI k úmrtí.
Snahou Drážní inspekce je snížení mimořádných událostí na dráhách, především na želenici. V minulosti proto v rámci prevence připravila DI řadu preventivních kampaní, aby varovala dospělé i děti před riziky, které jim hrozí na železnici. Například v roce 2009 vydala DVD s filmem Hazardéry železnice zabíjí, který názorně ukazuje, co vše hrozí lidem na železnici, pokud se v jejím okolí budou chovat nezodpovědně. Do autoškol byl také v roce 2007 distribuován film Řidič, postrach přejezdů, který zdůrazňuje pravidla při přejíždění železničních přejezdů. O rok dříve v létě Drážní inspekce varovala občany tematickými billboardy před nezodpovědným chováním, ještě na jaře téhož roku pak připravila vědomostně-bezpečnostní soutěž pro děti v dětském časopisu Hurá.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy DI

 

 

Právě přítomno: 480 hostů a žádný gestor