Ve středu 23. ledna se před budovou Generálního ředitelství Železnic slovenské republiky v Bratislavě sešla tisícovka zaměstnanců a odborářů, aby vyjádřili podporu svým zástupcům v kolektivním vyjednávání. Platnost kolektivní smlouvy ŽSR skončila s rokem 2018 a zaměstnavatel vydal vnitřní opatření bez dohody se sociálními partnery, kterým rozhodl o tom, že hodlá garantovat jen jím vybrané benefity.

Odborové centrály působící na ŽSR, včetně OZŽ, proto vstoupily do stávkové pohotovosti. Zaměstnavatel navrhl řešení mzdové problematiky zavedením garantovaných mimořádných prémií, pokud bude dosaženo dobrého hospodářského výsledku, což zástupci zaměstnanců nepřijali. Podle místopředsedkyně OZŽ Dariny Fabuľové by došlo k nerovnoměrnému mzdovému nárůstu mezi zaměstnanci a zaměstnavatel vůbec konkrétně neuvedl, o jak vysoké částky by mělo jít. Odbory požadují stejnou částku pro všechny zaměstnance ve výši 100 euro do tarifní mzdy. Pouze spravedlivé mzdové ohodnocení a dobré pracovní podmínky může podle odborářů zajistit jen uzavřená platná uzavřená kolektivní smlouva a fungující sociální dialog.

Protestující železničáře přišla podpořit také viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. Účastníci protestního shromáždění přijali prohlášení, kterým vyjádřili plnou podporu kolektivním vyjednavačům v jejich snaze o uzavření Kolektivní smlouvy ŽSR na léta 2019 - 2020. Odmítli také způsob, kterým generální ředitel ŽSR Ing. Juraj Tkáč přistupuje k sociálnímu dialogu a žádají generálního ředitele a vedení ŽSR o obnovení dialogu, především pak o urychlené uzavření kolektivní smlouvy, která bude zaměstnancům garantovat spravedlivé mzdové ohodnocení, dobré pracovní podmínky a sociální jistoty. Své oprávněné zájmy jsou pak rozhodnuti prosazovat všemi zákonnými prostředky, včetně stávky. Další kolo vyjednávání o uzavření kolektivní smlouvy by mělo proběhnout 31. ledna 2019.

Miroslav Gloss s využitím zdrojů z webových stránek a facebooku OZŽ


 

Právě přítomno: 311 hostů a žádný gestor