V uplynulém týdnu zaznamenaly České dráhy tři mimořádné události, které přiměly vedení tohoto podniku ke svolání mimořádné porady, na které chce generální ředitel ČD Miroslav Kupec řešit opatření, která by měla opakování podobných událostí v maximální možné míře zabránit.

První nehoda se udála na Vysočině v úterý 19. února v dopoledních hodinách na trati z Martinic do Velkého Meziříčí, kde se rozjel osobní vlak s cestujícími bez strojvedoucího. V soupravě v té době cestovalo jedenáct lidí. Podle nich vystoupil strojvedoucí z kabiny kvůli poruše, jenže vlak se vzápětí nečekaně rozjel, přičemž ujel šest kilometrů, než díky sklonovým poměrům zastavil. Naštěstí se nikomu nic nestalo a nevznikla ani žádná hmotná škoda.
V pátek 22. února ve večerních hodinách projel vlak Ex 350 (Západní expres), jedoucí z Prahy do Mnichova, návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené vlakové cesty osobnímu vlaku, který jel z Plzně do Radnice (na snímku DI). Strojvedoucí oba vlaky, v nichž cestovalo celkem více než 300 cestujících, zastavili ve vzdálenosti 34 metrů od sebe. Ke zranění nedošlo.
Den poté, v sobotu 23. února v ranních hodinách se v Českých Budějovicích srazily při posunu dvě elektrické lokomotivy, přičemž vznikla škoda přesahující dva miliony korun. Při nehodě byl lehce zraněn jeden ze strojvedoucích.
„O mimořádnostech už dnes (pondělí 25. 2.) jednalo představenstvo Českých drah, kam si generální ředitel Miroslav Kupec zavolal ředitele odboru provozu kolejových vozidel. Ten členům nejvyššího vedení podal podrobné hlášení o jednotlivých případech,“ dodal mluvčí Českých drah Radek Joklík.
Jednání ve čtvrtek se má zúčastnit i ministr dopravy Dan Ťok.
Miroslav Čáslavský, s využitím webu zdopravy.cz a tiskových zpráv DI
 

Právě přítomno: 273 hostů a žádný gestor