Vážený pane tajemníku, vaše žádost o prodloužení možnosti nosit bundokošile byla na odboru 14 projednána a bylo rozhodnuto znovu doplnit tuto možnost do procesního listu O-02 Stejnokroje za těchto podmínek: Nošení bundokošile bylo prodlouženo do konce roku 2019 pro zaměstnance vlakového doprovodu na vlacích Os a Sp a pro pokladníky ve stanicích a zastávkách na regionálních tratích. Uvedené zapracujeme do procesního listu O-02 Stejnokroje s účinností od 15. 3. 2019, stojí v dopise, kterým Ing. Zuzana Čechová Ph. D., ředitelka Odboru cenotvorby a produktové komunikace, informuje tajemníka Podnikového výboru (PV) OSŽ při ČD Antonína Leitgeba o prodloužení možnosti nosit bundokošile.

Dopis datovaný 28. 2. 2019 je reakcí na nesouhlasné stanovisko OSŽ, respektive na článek, který pod názvem "Konec modré armády?" vyšel v Názorech v Obzoru č. 5. „V pátek (1. 3. 2019) jsem obdržel dopis od paní ředitelky Čechové, v němž nám oznamuje, že došlo k prodloužení vynášecí doby na bundokošile do konce roku 2019,“ potvrdil Antonín Leitgeb.

V procesním listu PL O-02 došlo původně k ukončení možnosti nosit bundokošili k 31. 12. 2018, byť OSŽ bylo a stále je proti jakémukoliv omezení či ukončení možnosti nosit stejnokrojovou bundokošili. „V zápisu z jednání není nikde napsané, že OSŽ nebo jiná odborová organizace souhlasí (s ukončením možnosti nosit bundokošile). Tento bod nebyl z pohledu OSŽ nikdy ukončen. Ukončení bylo jednostranné ze strany zaměstnavatele,“ je uvedeno v dopise, kterým ve středu 27. 2. 2019 Antonín Leitgeb na tento problém upozornil.

Michael Mareš