Předseda představenstva a generální ředitel ČD, a. s., Miroslav Kupec, dnes (ve středu 6. 3. 2019) svolal schůzku se zástupci úseku provozu, aby zhodnotili dosavadní mimořádné kontroly výkonu služby strojvedoucích a hledali další možnosti, které by pomohly předcházet mimořádným událostem, k nimž došlo v posledních dnech. „Naším cílem není trestat, ale společně hledat cesty, jak bezpečnost železnice zvýšit. I proto jsem si pozval několik strojvedoucích z regionálních a dálkových vlaků, abych se přímo od nich dozvěděl, kde oni vidí hlavní problémy, které mohou mít na bezchybný výkon jejich služby vliv,“ řekl po jednání Miroslav Kupec a shrnul závěry dnešního jednání do šesti následujících bodů:


1) Z dosavadních výsledků šetření posledních mimořádných událostí vyplývá, že nejde o chybu systému. Ten se v poslední době nijak nezměnil, a přesto došlo ke zvýšení počtu mimořádností. Nelze hovořit ani o únavě strojvedoucích, k mimořádnostem došlo po řádném odpočinku, ba dokonce i po nástupu po dovolené. Stejně tak nelze říci, že by chybovali mladí, nezkušení strojvedoucí. Chyby udělali jak mladí, tak dlouholetí a spolehliví strojvedoucí.

2) Od minulého týdne byla provedena mimořádná kontrola výkonu služby u více než 300 strojvedoucích. Závěry nyní zpracováváme, ale žádná z nich neodhalila zásadní pochybení. Zdůrazňuji, že cílem těchto kontrol není represe, ale stejně jako u tzv. poučných listů, které byly ke každé mimořádnosti zpracovány, jde o preventivní opatření, které má za cíl odstranit zlé provozní návyky a zlepšit bezpečnost.

3) Za potřebné však považuji zavedení obdobného systému jako například u kamionových dopravců, který umožňuje v případě opakovaných závažných selhání odebrat nebo pozastavit strojvedoucím licenci. Stejně tak budeme prosazovat uzákonění monitoringu licence strojvedoucího, aby bylo možné sledovat dodržování povinného odpočinku, jak je to běžné právě u silničních dopravců.

4) Zaměříme se také na kvalitnější přípravu nových strojvedoucích. České dráhy a ČD Cargo jsou jedinými dopravci u nás, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají. Spuštění prvních trenažérů v Praze a v České Třebové by mělo pomoci nejen při tréninku začínajících, ale také při průběžném školení stávajících strojvedoucích. Zvažujeme i prodloužení doby praktického zácviku, tedy jízd. Zákonná norma počítá minimálně s 12 týdny, u nás je to 16 až 24 týdnů podle individuálních a prakticky ověřovaných schopností účastníků kurzu.

5) Upozornil bych na potřebu zavádění dalších bezpečnostních prvků na železnici, například ETCS, které mohou vzniku mimořádné události v důsledku lidské chyby předejít. České dráhy jsou připraveny při zavádění těchto systémů maximálně spolupracovat.

6) V neposlední řadě vnímám rostoucí hustotu železničního provozu, nástup alternativních dopravců a množství výluk na infrastruktuře. To jsou faktory, které také zvyšují tlak na bezchybný výkon povolání strojvedoucích. Budeme se proto zabývat možnostmi dalšího zlepšování jejich pracovních podmínek. Například jde o organizaci směn nebo zkvalitnění zázemí pro odpočinek v případě dělených směn.

Mgr. Radek Joklík
tiskový mluvčí ČD