Evropská federace pracovníků v dopravě (ETF - European Transport Workers Federation) svolala na 27. března 2019 do Bruselu demonstraci za důstojné pracovní podmínky, kterou vyvrcholí několikaměsíční kampaň ETF „STOP sociálnímu dumpingu - Za férovou dopravu v Evropě 2.0.“. ETF touto kampaní bojuje za kvalitní pracovní místa pro pracovníky v dopravě a za bezpečné, spolehlivé a cenově dostupné služby pro zákazníky.

Do této celoevropské kampaně ETF se aktivně zapojilo také OSŽ tzv. „Akčním dnem“ 4. října 2018 na podporu doprovodného vlakového personálu. OSŽ vsadilo na netradiční a ryze český způsob oslovení cílových skupin. Místo layoutů a vizuálů vyrobených v Bruselu OSŽ oslovilo kreslíře Petra Urbana a požádalo jej o spolupráci. Výsledkem byla vtipná brožurka („S Rudou Pivrncem na železnici“), kterou členové OSŽ rozdávali cestujícím ve vlacích i na nádražích po celé republice. Originální kampaň zaujala i kolegy z ostatních evropských zemí. Na podzimním zasedání Poradní skupiny pro doprovodný vlakový personál Železniční sekce ETF v Bruselu ocenili OSŽ za netradiční přístup ke kampani.

Demonstraci v Bruselu předchází Akční týden 22. - 27. března 2019. Odborové svazy po celé Evropě, sdružující zaměstnance nejen na železnici, ale také v silniční, námořní a vodní dopravě, v logistice, rybolovu či v docích, budou svými protestními akcemi upozorňovat na nebezpečí sociálního dumpingu a vyzývat k ukončení nekalé soutěže.

„Seznam nahlášených protestních akcí se stále rozrůstá,“ uvádí tisková zpráva ETF. Například dánská členská pobočka ETF bude promítat dokument o využívání řidičů nákladních vozidel na evropských silnicích, poté bude následovat politická diskuse s kandidáty do Europarlamentu a dánského parlamentu. Švédská Unie dopravních zaměstnanců (NTF) spolu s kontrolory zase plánuje navštívit přístav Oxelösund.

Férové doprava je nejen otázkou dodržování spravedlivých pracovních podmínek, ale i spravedlivého věku odchodu do důchodu, například pro řidiče a strojvedoucí pracující ve směnách. V Holandsku proto uspořádali 21. 2. 2019 pochod za spravedlivý odchod do důchodu, kdy stovky odborářů ze všech dopravních sektorů pochodovaly přístavem v Rotterdamu.

Demonstrace za lepší platy a kvalitní pracovní smlouvy se například konaly i v rámci letecké společnosti LOT (Polsko) a nutno dodat, že byly úspěšné. LOT pilotům slíbil nárůst platů o tisíc zlotých (cca 6000 Kč) plus deset zlotých (cca 60 Kč) extra za každou odlétanou hodinu.

S dalšími akcemi na podporu ETF se připojí Němci, Rumuni, Poláci, Španělé, Italové… „Budeme propojeni napříč Evropou,“ vyzývá ETF. „Nepřestávejte bojovat!“

Michael Mareš