Dopravce Städtebahn Sachsen je malý nestátní dopravce (vznikl v roce 2010), který od roku 2014 zajišťuje v rámci smlouvy o závazku veřejné služby vlakovou dopravu na neelektrizovaných tratích v Sasku, v regionu Drážďan pro Dopravní svaz Horní Labe (VVO). Zaměstnává 85 pracovníků a provozuje 15 jednotek Desiro.

Z Drážďan vlaky vyjížděly do Königsbrücku (RB 33) a Kamenz (RB 34), z Pirny do Sebnitz (RB 71), z Heidenau do Altenbergu (RB 72) a v zimě pak expresy z Drážďan do Altenbergu (RE 19). Desetiletá smlouva na závazek veřejné služby obsahuje kompenzaci 130 mil. eur. Dopravce tak při udávaném ročním proběhu 1,7 mil. vlkm a kompenzaci 13 mil. eur ročně musel vyjít s kompenzací pouhých 7,65 eur na ujetý vlkm. Ekonomicky udržitelný model provozování vlakové dopravy v Německu přitom začíná na kompenzaci ve výši 10 eur na ujetý vlkm.

Koncem července 2019 na sebe dopravce podal u soudu v Drážďanech návrh na insolvenci. Předcházelo tomu kompletní zastavení provozu k 25. 7. 2019. Po 72 hodinách bez smluvní závazkové vlakové dopravy objednatel VVO vypověděl dopravci smlouvu (28. 7. 2019) a hledá dopravce, který by co nejrychleji a co nejkomplexněji vlakovou dopravu zahájil a zajistil.

Osudnou se pro Städtebahn Sachsen stala ukončená leasingová smlouva s Angel Trains. Hned od roku 2014 se dopravce potýkal s poškozenými vozidly a pohledávkami za pojišťovnami ve výši až 1,6 mil. eur za škody způsobené na vozidlech neudržovanou vegetací kolem tratí a srážkami na přejezdech. VVO se přitom na odstraňování škod na 15 jednotkách Desiro finančně podílel nad rámec objednávky a prosadil u DB Netz udržování průjezdného průřezu vegetací. Zátěží pro dopravce byly i personální náklady poté, co se do tarifního vyjednávání vložily mocné německé odbory strojvedoucích (GdL).

Zřejmě končí poměrně krátký příběh jednoho z nestátních dopravců v závazku veřejné služby na německé železnici. Příběh zprvu plný nadšení a optimismu, končící však rozčarováním cestujících, objednatelů i dodavatelů.

Roman Štěrba
Zdroj: eurailpress.de

Právě přítomno: 339 hostů a žádný gestor