Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se ohrazuje proti tvrzením týkajícím se možných příčin nedělního vykolejení vlaku u Mariánských Lázní, která se objevila v poslední době v některých médiích. Zavedení traťové rychlosti 30 km/h odpovídá profilu a z projektu plynoucím technickým parametrům provizorní tratě, která byla vybudována z důvodu výstavby silniční komunikace. SŽDC tímto krokem vyšla vstříc požadavkům dopravců tak, aby se v daném úseku nemusela uskutečnit téměř půlroční nepřetržitá výluka. Proto byla vybudována přeložka trati, která byla od počátku projektována na 30 km/h.

Během všech jednání předcházejících výstavbě přeložky SŽDC vždy avizovala tuto maximální rychlost. Přeložka byla postavena během výluky, která se uskutečnila od 11. do 20. května 2019. Následně zde byla z důvodu stavby a přepojení původní tratě do stopy nové přeložky zavedena pomalá jízda. Jedná se o plánovanou pomalou jízdu zavedenou kvůli stavebním procesům, v tomto případě ještě vyvolanou cizím právním subjektem.

Poté docházelo ke konsolidaci nově postavené přeložky, SŽDC současně zahájila administrativní proces vedoucí ke změně takzvaných Tabulek traťových poměrů, kterou jsme zveřejnili 20. června 2019. Neexistuje žádný relevantní důvod, proč by tato traťová rychlost měla být dlouhodobě v režimu pomalé jízdy. Po uplynutí požadované lhůty 21 dnů, která je nezbytná k tomu, aby s uvedenou změnou všichni dotčení dopravci seznámili své zaměstnance, byla od 15. července na trati zavedena projektovaná traťová rychlost 30 km/h. Celým tímto postupem dala SŽDC dostatečný prostor všem dopravcům, aby se včas seznámili se změnami v uvedeném úseku.

SŽDC mohla přistoupit ke změně tabulek traťových poměrů ihned po dostavbě zmiňované přeložky, z důvodu bezpečnosti a minimalizace případných dopadů spravovala dopravce bezmála dva měsíce rozkazy o pomalé jízdě v místě této přeložky. Jakmile proběhla požadovaná lhůta pro zavedení nové traťové rychlosti, byla na trati osazena příslušná návěstidla a ukončeno trvání pomalé jízdy zavedené z důvodu stavby.

Z uvedeného jasně vyplývá, že se v tomto případě nejednalo o změnu pomalé rychlosti na takzvané trvalé omezení rychlosti (interní proces SŽDC, zavedení takzvaného TOR), o kterém spekulují některá média. To by totiž znamenalo, že bychom projektovanou rychlost během provozu snižovali v souladu s interními procesy SŽDC. Proto se důrazně ohrazujeme proti tvrzením, že před nehodou došlo v tomto místě k účelovému zavedení trvalého omezení rychlosti.

Závěrem chceme apelovat na dopravce, aby důsledně dohlíželi na to, zda jsou jejich strojvedoucí dostatečně seznámeni s aktuální provozní situací na všech traťových úsecích, na které vyjíždějí. Jde o to, aby stejně jako SŽDC přistupovali zodpovědně ke všem zákonným povinnostem vyplývajícím z jejich činnosti.

Michael Mareš s využitím Vyjádření k zavádějícím informacím o nedělní nehodě nákladního vlaku