Na konferenci Green Train (Zelený vlak), která se konala 26. září v Nymburce, vystoupil za ministerstvo dopravy Jindřich Kušnír. Ve svém vystoupení konstatoval, že stát se bude snažit, aby vzrostl podíl nákladní přepravy na železnici. V současné době přepravuje železnice přibližně 22 procent nákladů, po silnici se přepravuje 70 procent, zbytek se přepravuje po vodě nebo letecky. Vzrůst nákladní přepravy po železnici by měl být umožněn například výstavbou vysokorychlostních tratí, výstavbou terminálů a podporou kombinované přepravy.

Česká republika v současné době nesplňuje normy, které pro přepravu nákladů požaduje Evropská unie. Podle těchto norem by podíl železnice na nákladní přepravě měl nyní činit okolo 25 %, do roku 2030 by tento podíl měl vzrůst na 30% a v roce 2050 již na polovinu. To je však podle odborníků nesplnitelné, protože současný stav tuzemské železnice větší využití nákladních vlaků neumožňuje. Jednou ze základních výhod přepravy na železnici přitom podle expertů je její příznivější dopad na životní prostředí oproti silniční dopravě, která patří k největším znečišťovatelům oxidem uhličitým.
„Dnes ale v Česku nemá železnice kapacitu, flexibilitu a je značně nespolehlivá, tím pádem pro řadu odvětví naprosto nepoužitelná kvůli hrozícím, respektive pravidelným zpožděním, a s tím souvisejícím výpadkům ve výrobě,“ uvedl na konferenci Martin Kment z poradenské společnosti Logio. Nákladní dopravci na železnici si dlouhodobě stěžují na nedostatečné kapacity pro jejich vlaky. I přes hustou železniční síť jsou totiž cesty na některých trasách přeplněné. V takových případech dostávají přednost osobní vlaky.
Podle Kušníra je řešením tohoto problému možné jedině navýšení kapacit tratí, například výstavbou vysokorychlostních tratí. „Pokud hledáme balanc mezi osobní a nákladní dopravou, právě vysokorychlostní tratě dokážou odvézt osobní dopravu, na současných tratích tak zbude víc prostoru pro přepravu nákladu,“ podotkl. Jak dále dodal, stát se v současnosti snaží podporovat nákladní dopravu na železnici také dalšími projekty za půl miliardy korun. Ty podporují stavbu terminálů a využití kombinované přepravy. Využití moderních technologií by však pomohlo zvýšit kapacitu železnice pouze o jednotky procent.
K posílení železnice by naopak podle účastníků konference nepomohlo zdražení mýta na silnicích. Zvýšené náklady dopravců by se totiž podle nich pouze přesunuly na ceny služeb. Silnice je podle sdružení železničních dopravců ŽESNAD.CZ nákladově v průměru na tunu přibližně o 15 % levnější, než železnice.
Miroslav Čáslavský, s využitím zprávy ČTK