Dva měsíce před zahájením platnosti nového jízdního řádu informovaly dnes (v úterý 15. 10. 2019) České dráhy o novinkách, které přinese v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě. V mezistátní dopravě to je především rozšíření provozu mezistátních vlaků do Polska (budou zavedeny nové vlaky a přímé spoje do nových destinací v Polsku, např. do Przemyśle) a obnovení tradičního vlaku Vindobona (od května 2020) v trase Berlín - Praha - Brno - Wien – Graz; vlak budou obsluhovat české jednotky railjet.

Nový vlak Porta Moravica rozšíří počet přímých vlaků mezi Ostravskem a Vídní na čtyři páry denních spojů a také zajistí přímé spojení Ostravska s jihem Rakouska. Ve vnitrostátní dopravě dojde například k zavedení až 4 párů vlaků denně mezi Prahou, Třeboní a Českými Velenicemi; větší počet přímých vlaků a kratší cestovní čas bude zaveden mezi Klatovy a Prahou. Nový jízdní řád vstoupí v platnost v neděli 15. prosince 2019, o změnách v regionální dopravě budou České dráhy informovat na konci listopadu, případně na začátku prosince.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě:
Už za dva měsíce 15. prosince 2019 vstoupí v platnost nový jízdní řád na rok 2020. Díky širší objednávce dopravní obslužnosti a úspěšné spolupráci Českých drah se zahraničními partnery se letos nabídka spojů na mnoha relacích výrazně rozšíří. Do Berlína zamíří rychlovlak railjet, více vlaků pojede do Polska a Rakouska a zahustí se provoz na několika vnitrostátních linkách. Přímé rychlíkové spojení s Prahou nově získají lázně Třeboň a České Velenice.

„I pro jízdní řád 2020 se nám díky aktivnímu jednání se zahraničními partnery podařilo potvrdit pozici důležitého hráče v mezistátní dopravě ve střední Evropě. Naše souprava railjet obslouží nový přímý mezistátní spoj z Grazu přes Vídeň, Brno a Prahu do Drážďan a Berlína v relaci tradičního vlaku Vindobona a získali jsme i zajímavé nové výkony pro naše soupravy mezi Českou republikou a Polskem,“ připomíná nejvýznamnější změny v mezinárodní dopravě místopředseda Představenstva ČD, a. s., Radek Dvořák.

„Na základě objednávky ministerstva dopravy a některých regionů připravujeme také rozšíření nabídky na několika vnitrostátních linkách. Novinkou bude přímé vlakové spojení Prahy s lázněmi Třeboň a s pohraniční stanicí Českými Velenicemi, odkud je možné pokračovat dál do Rakouska. Díky objednávce Plzeňského kraje pojede více přímých vlaků mezi Klatovy a Prahou, dodatečné spoje zamíří na linky mezi Prahou a Jihočeským nebo Ústeckým krajem, a také mezi Brnem, Jihlavou a Českými Budějovicemi,“ doplňuje informace o novinky ve vnitrostátních jízdních řádech dálkových vlaků Petr Vondráček.

Nové přímé spojení railjet Vindobona vyjede na svou trasu od května 2020. Zajistí přímé spojení rakouského Grazu a Vídně s německými Drážďany a Berlínem a zároveň nabídne druhé přímé spojení veletržního Brna s německými městy, kde je možný přestup na rychlovlaky dál do západní Evropy. Spoj pojede v trase Graz (10.26 h) – Berlín (21.54 h/6.17 h) – Graz (17.33 h) a v pátek a v neděli, kdy se očekává největší zájem o cestování, bude navíc v úseku Praha – Brno – Praha doplněn o posilový pár vlaků railjet Brněnský drak. Posíleny budou v hlavní přepravní špičce v pátky a neděle o další vozy také některé spoje railjet Vindobona mezi Prahou a Břeclaví, respektive Rakouskem.
O jeden pár vlaků navíc pojede také ze severní Moravy přes Břeclav do Vídně. Nový pár vlaků Porta Moravica pojede v trase současného expresu Helfštýn Bohumín – Břeclav a zpět a v Rakousku bude pokračovat až do/z Grazu. V opačném směru z jihu na sever pojede v trase vnitrostátního expresu Helfštýn nově vlak EuroCity Sobieski Wien – Gdynia a v dosavadní trase tohoto vlaku pojede nový spoj Porta Moravica. Obyvatelé severní Moravy tak budou mít k dispozici už čtyři páry přímých vlaků do/z Vídně a nově navíc jeden až do/z jižního Rakouska.
Kompletní návrh jízdního řádu k datu 2. září najdete zde.