Jihomoravský kraj je o krok blíž k pořízení nových moderních vlaků pro veřejnou dopravu. Zastupitelé ve čtvrtek 21. 11. 2019 vybrali dodavatele veřejné zakázky na 37 elektrických železničních jednotek. Vybraným dodavatelem je společnost Škoda Transportation s cenovou nabídkou 6,651 miliardy korun.

„Železnice tvoří páteř našeho Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, a přesto ji dnes brázdí vlaky, jejichž stáří dosahuje až padesáti let. Jsem proto rád, že jsme zase o něco blíž nákupu nových železničních jednotek, které vozový park na jihomoravských kolejích výrazným způsobem omladí,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák s tím, že do tendru podali konečné nabídky dva uchazeči, z nichž jeden byl ze zadávacího řízení vyloučen pro nesplnění zadávacích podmínek a neobjasnění údajů na základě žádosti zadavatele.

Jihomoravský kraj plánuje do svého vlastnictví pořídit celkem 37 nových elektrických jednotek; do 31 z nich by se mělo komfortně vejít 310 sedících cestujících a 6 menších pojme 140 sedících osob. „Kromě nákupu samotných jednotek je součástí zakázky i jejich plný servis po dobu třiceti let,“ popsal Hanák.

Na zakázku ve výši 6,651 miliardy korun chce Jihomoravský kraj čerpat dotaci z Operačního programu doprava ve výši 5,484 miliardy a z úvěru na 1,167 miliardy korun. „Prostředky potřebné na financování projektu budou pokryty komerčním úvěrem ve výši až 3,3 miliardy, přičemž dále Jihomoravský kraj jedná o úvěru s Evropskou investiční bankou na financování podílu Jihomoravského kraje na investici,“ spočítal Hanák a doplnil, že full-servis bude hrazen každoročně z rozpočtu výdajů na zajištění dopravní obslužnosti.

Zdroj: Tisková zpráva Jihomoravského kraje

 

Právě přítomno: 237 hostů a žádný gestor