V plném proudu je v současné době výroba deseti pětivozových netrakčních souprav pro linky „Západního expresu“ (Praha – Plzeň – Cheb) a „Krušnohor“ (Praha – Ústí nad Labem – Karlovy Vary – Cheb). Výroba těchto jednotek probíhá v konsorciu firmy Siemens-Škoda. Finální podobu již dostává první jednotka (na snímku) a do prvních vozů se již začíná instalovat interiér.

České dráhy tak po uvedení těchto jednotek do provozu nabídnou cestujícím v expresech z Prahy do Chebu, jedoucími přes Plzeň i přes Ústí nad Labem, plně klimatizovaný moderně řešený interiér s pohodlnými sedačkami. Vlaky budou vybaveny WiFi připojením k internetu, elektrickými zásuvkami a porty USB pro dobíjení přenosné elektroniky a audiovizuálním informačním systémem. Nová koncepce ucelené soupravy zajistí vyšší bezpečnost, nižší hlučnost uvnitř soupravy i pohodlnější průchod vlakem. V soupravě budou zařazeny vozy 1. a 2. třídy, vůz vybavený pro komfortní cestování osob na vozíku s nástupní plošinou a bezbariérovým WC, pro cestující s dětmi zde bude místo pro kočárky a dětské kino, v krajním voze se bude nacházet místo pro uložení jízdních kol.
Moderní soupravy typu ViaggioComfort jsou nejmodernějšími osobními vozy v Evropě. Po opuštění výrobního závodu projdou soupravy sérii zkoušek a schvalování. Zkušební provoz s cestujícími se uskuteční během příštího roku a od prosince 2021 je již plánované pravidelné nasazení na spojích Západní expres a Krušnohor.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD

Právě přítomno: 240 hostů a žádný gestor