K Vánocům patří nejenom tradiční rybí polévka, štědrovečerní bohoslužba či Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby, ale také tradice navštěvování známých a příbuzných. A právě dnes, na svátek svatého Štěpána, mnozí z nás usedají do vlaku a cestující za svými známými či příbuznými.

Ve vlacích pochopitelně cestují i ti, kteří za nikým nejedou - průvodčí. V čele vlaků sedí strojvedoucí, dopravu řídí výpravčí a signalisté, v celé republice jsou to stovky ne-li tisíce zaměstnanců Českých drah a Správy železniční dopravní cesty, kteří – svátky nesvátky – musí být v práci a starat se o to, abychom se my ostatní dostali do cíle naší cesty. „Bohužel, počty lidí ve směně k dispozici nemám, ale v souhrnu půjde určitě o stovky až tisíce zaměstnanců Českých drah, kteří se dnes v práci vystřídají. Společně se SŽDC lze určitě hovořit o tisících železničářích," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„U osobních pokladních je to podobné jako v sobotu nebo v neděli, kdy některé menší pokladny jsou zavřené nebo mají upravené otevírací doby," doplnil Štěpán Lev z Podnikového výboru OSŽ při ČD, a dodal: „Ale druhý vánoční svátek letos připadá na pátek, tak jsou pokladny otevřené, protože lidé cestují za příbuznými či na výlety."

Štěpán Lev připomněl,že v neděli 28. 12. 2014 jsou otevřené vládní salonky na Masarykově nádraží a na hlavním nádraží v Praze, a to od 10 do 17 hodin. Komentovaná prohlídka po saloncích začíná v 10 h (Masarykovo nádraží) a ve 14 h (Praha hl. n.)

Druhý svátek vánoční, svátek svatého Štěpána, připomíná prvomučedníka svatého Štěpána a slaví se právě 26. prosince. V České republice je spojen s tradiční vánoční koledou.

Právě přítomno: 382 hostů a žádný gestor