Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů FISAIC (Féderation Internationale des Sociétés Artistiques et Intellectuelles des Cheminots) byla založena západoevropskými železničáři již v roce 1952.

Jejím hlavním cílem je organizování a kultivace zájmové činnosti železničářů ve volném čase jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Federace nyní sdružuje již 25 zemí Evropy. Jednacími jazyky jsou francouzština a němčina. Čeští železničáři jsou členy FISAIC od roku 1990. Od ledna 2015 byla agenda spojená se zajišťováním akcí FISAIC organizačně začleněna pod OSŽ.
Členy FISAICu v letošním roce čeká opravdu bohatý program, a to jak na vnitrostátní, tak mezinárodní úrovni. Se skupinou fotografů a výtvarníků budou pořádány dva semináře s praktickou výukou pod vedením odborných lektorů – vše jako příprava na mezinárodní salón FISAIC (výtvarné umění, foto) v příštím roce. Filmaře letos čeká mezinárodní přehlídka filmů FISAIC ve Francii, soutěžní výběr české filmové kolekce proběhne již v březnu v České Třebové. Modeláři zase chystají výstavu Junior modulů v Chrudimi a Kostelci, na mezinárodní úrovni se chystá výstava v Maďarsku a v Německu. Zástupci esperantistů se zúčastní kongresu ve Francii, výroční konference pak proběhne v ČR. Radioamatéři během roku navazují rádiové spojení s radioamatéry celého světa. Jejich spojení je potvrzeno tzv. QS lístky. FIRAC vyhlašuje několik radioamatérských soutěží, ve kterých naši radioamatéři každoročně sbírají medaile, které se udělují na kongresu – ten bude letos v Rumunsku, Valná hromada SRŽ pak proběhne na Slovensku. Filatelisté si na semináři v září vymění zkušenosti, prohlédnou si své sbírky a navštíví filatelistickou výstavu v Praze.
Český zemský svaz FISAIC letos čeká jedna důležitá a pořadatelsky velmi náročná akce – Český zemský svaz byl totiž pověřen uspořádáním Prezidia FISAIC, které proběhne v září v Liberci. Je to poprvé v historii FISAIC, kdy tato mezinárodní akce, které se zúčastní zástupci jednotlivých zemských svazů FISAIC, bude probíhat v České republice.
Zájmové skupiny Českého zemského svazu FISAIC, které u nás aktivně pracují:
IFEF – Mezinárodní železničářská esperantská federace (Česká sekce Mezinárodního sdružení železničářů esperantistů),
FIRAC – Mezinárodní federace radioamatérů (SRŽ – Sdružení radioamatérů železničářů)
Dále jsou to skupiny – filatelie, foto, film a video, výtvarné umění, modelová železnice a kulturní dědictví železnice.
Máte zájem o členství v Českém zemském svazu FISAIC?
Rádi malujete, fotografujete, filmujete, modelujete nebo se zabýváte jinou zájmovou činností ve svém volném čase? Můžete se zapojit k nám do některé z vyjmenovaných skupin.
Členem Českého zemského svazu FISAIC se může stát každý zaměstnanec ČD, a. s., SŽDC, s. o., ČD Cargo, a. s., nebo člen OSŽ, který projeví zájem o práci v jednotlivých oblastech činnosti.
Podrobnější informace o FISAIC, FIRAC a IFEF lze v případě zájmu o členství získat u Ing. Jarmily Šmerhové, +420 724 563 235, tajemnice Českého zemského svazu FISAIC, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně na MO OSŽ u Ing. Ondřeje Šmehlíka, +420 737 275 076, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Kompletní kalendář akcí FISAIC a další informace naleznete na webu OSŽ v kolonce REKREACE, SPORT A VOLNÝ ČAS.
-red-

Právě přítomno: 325 hostů a žádný gestor