Po sobotním (21. 2. 2015) pádu nosné konstrukce mostu na železniční trať mezi železničními stanicemi Peggau-Deutschfeistritz a Mixnitz-Bärenschützklamm je minimálně na cca čtrnáct dní uzavřena trať mezi železničními stanicemi Bruck/Mur a Graz.

Přímé nejrychlejší železniční spojení Prahy a Grazu railjety je tak na několik dní přerušeno. „Žádná zvláštní opatření na našem území nejsou nutná, vlaky jezdí v úseku Praha – Bruck an der Mur, v úseku Bruck - Graz je zavedena náhradní autobusová doprava," oznámil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Těm, kteří v těchto dnech chtějí vyrazit za památkami do hlavního města Štýrska – Štýrského Hradce, se tak cesta poněkud zkomplikuje, zvláště pokud si s sebou vezmou jízdní kolo.
Návštěva historického centra města, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, či známé dominanty Štýrského Hradce - Hodinové věže (na snímku), tak bude v následujících čtrnácti dnech méně pohodlná. „Žádáme cestující s omezenou schopností pohybu a orientace, aby se před cestou obrátili na ÖBB," informuje web Rakouských drah.
Naštěstí most nespadl na žádný vlak (údajně se tak stalo několik minut po průjezdu vlaku) a nedošlo tak ke zbytečným zraněním či dokonce ztrátám na životech. Úsměvným dodatkem tak může být informace, že České dráhy si během následujících čtrnácti dnů musí vystačit pouze se šesti soupravami, jedna z nich (jednotka 007 od vlaku RJ 75 Franz Schubert) totiž zůstala uvězněna v Grazu. „Ta se vrátí zřejmě až po obnovení provozu na trati. Trať má být uzavřena do 7. března," doplnil mluvčí Českých drah.
Michael Mareš

Právě přítomno: 305 hostů a žádný gestor