O výstavbě kvalitnějšího železničního spojení Prahy a Mnichova jednali 2. dubna 2015 v Praze na společné schůzce ministr dopravy Dan Ťok a bavorský ministr vnitra, výstavby a dopravy Joachim Herrmann. Přípravu tohoto projektu podpořila i bavorská vláda částkou šesti milionů eur.


Bavorsko, jak při této příležitosti oznámil Joachim Herrmann, hodlá využít finanční prostředky z Evropské unie pro elektrizaci železniční tratě Regensburg – Schwandorf – Furth im Wald – státní hranice, a zároveň usiluje i o to, aby se do chystaného spolkového plánu dopravní infrastruktury ukotvily obě hlavní osy směřující do Česka, tj. jak úsek Regensburg – Schwandorf – Hof, tak i Marktredwitz – Schirding. Česká republika a Bavorsko již investují do obnovení železničního spojení mezi Selbem a Aší. Na české straně stavební práce začaly před dvěma měsíci, první vlaky by na tento přeshraniční úsek měly vyjet letos v prosinci (práce na českém území budou zahrnovat rekonstrukci železniční stanice Aš a části tratě ve směru ke státní hranici, včetně doplnění stávajícího technologického vybavení stanice. Na německé straně hranice dojde k přestavbě železniční stanice Selb Plössberg, obnově sdělovací a zabezpečovací techniky a k úpravám zabezpečení přejezdů).
Zatímco plány na německé straně hranic jsou velkorysé, ty v Česku o poznání skromnější. SŽDC sice na úseku z Plzně do Domažlic plánuje v letech 2019 až 2025 elektrizaci tratě, ale prakticky ve stávající stopě (na maximální rychlost do 140 km/h v určitých vybraných úsecích). Železniční trať z Plzně do Domažlic tak i po modernizaci zůstane jednokolejná, což může být do budoucna pro ni výrazným hendikepem.

Michael Mareš

 

Právě přítomno: 201 hostů a žádný gestor