Deutsche Bahn (Německá dráha) chce brzy dát do provozu lokomotivy bez strojvedoucích a předstihnout tak i automobily řízené bez zásahu lidské ruky. Podnět k urychlené realizaci tohoto snu budoucnosti zavdali dle německého týdeníku WirtschaftsWoche z 4. listopadu prý vlastně i strojvůdci, sdružení v Odborovém svazu GDL, svými opakovanými stávkami od loňského září do letošního května, jimiž značně ochromili německou dráhu i celé hospodářství.

Ještě před pár lety se vedení DB vyjadřovalo k úvahám o vlacích jezdících bez strojvůdců jen zdrženlivým výrokem „žádné téma“. Ale zcela před nedávnem manažeři „náhle otočili svůj postoj o 180 stupňů“, konstatoval týdeník a citoval stanovisko šéfa koncernu Rüdigera Grubeho z počátku letošního listopadu: „Ano, dokážeme si jednou představit vlaky bez strojvůdců, nebude to sice hned zítra, ale nechceme tak jezdit až po automobilech, nýbrž ještě před nimi“. Tlak, který Grube již vyvíjí na využití technických možností digitalizace řízení, však představuje riziko konfliktu v železniční dopravě mezi oběma odborovými svazy GDL a EVG, které mají ve svých řadách strojvůdce a které odmítají lokomotivy řízené na dálku ultramoderní technikou.
DB však již dokonce připravuje první konkrétní pilotní projekty, jež se testují na německé straně Krušnohoří. A již v roce 2016 se mají na kolejích objevit nákladní vlaky, vybavené touto technikou. Dalším místem, kde lze nasadit digitální řízení, jsou automatické seřaďovací lokomotivy. „Pracujeme na tom s kladnými výsledky,“ podotkl Grube. Autonomní dráhy jsou však již dnes skutečností v některých městech, například metra a spoje typu německé S-Bahn v Lille, Vancouveru a Londýně, v Kodani již jezdí vlaky bez řidiče od přístavu do centra dánské metropole. Také metra v Dubaji, Římě a Vídni fungují zčásti bez řidiče. V Norimberku jezdí linka 3 U-Bahn (metra) již od roku 2008 bez strojvedoucího, připomněl WirtschaftsWoche.

Jan Hála
 

Právě přítomno: 293 hostů a žádný gestor