Žáci Školičky základů umělecké práce pro děti z Malé Morávky na Bruntálsku při Galerii U Šťastných Bobtailů v pondělí 23. listopadu 2015 předali v Praze na hlavním nádraží zástupcům Českých drah a Správy železniční dopravní cesty dětskou cenu „Anděl pro lepší svět“. Dětskou Mírovou cenu in memoriam zaměstnancům železnice za padlé železničáře během 2. světové války a okupace bývalého Československa v letech 1938 až 1945 osobně z rukou dětí ve vládním salonku převzali člen představenstva ČD Ing. Michal Štěpán a Ing. Bohuslav Navrátil, náměstek GŘ SŽDC pro provozuschopnost dráhy. Cena bude vystavena ve vládním salonku.

„Máme v Malé Morávce takovou malou školičku, kde děláme stará řemesla a tam se nám před lety zrodil jeden velice zvláštní projekt,“ uvedla výtvarnice Helena Vaculíková, která galerii provozuje a děti ve výtvarném kroužku vede. Nápad se ujal a tak 12 „dřevěných andělů“ bylo v roce 2011 vystaveno v Rýmařově, někteří andělé dokonce „putovali“ za papežem Benediktem až do Vatikánu. „A těmto dětem se myšlenka zalíbila natolik, že u tohoto projektu zůstaly a dnes už předáváme Anděla s číslem 99 - pro padlé železničáře, kterého vytvořila osmiletá Julie Hulejová. Zároveň se nám narodí Anděl s číslem 100, kterého dostane občan Václav Havel, in memoriam,“ dodala Helena Vaculíková.

Do výtvarného kroužku zaměřeného na dřevořezbu dochází do Školičky základů umělecké práce pro děti při Galerii U Šťastných Bobtailů dvacet dětí, do Prahy kromě Jůlinky přijeli ještě Hana a Mirek Drábkovi a Tereza Bernátková.

Michael Mareš


Právě přítomno: 356 hostů a žádný gestor