Bavorský a saský státní znak zdobí fasádu monumentální nádražní budovy v bavorském Hofu. Tato budova byla ve stylu historismu postavena na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let předminulého století (1880). Rozmach automobilové dopravy a blízkost hranice s bývalou NDR ale s lety tomuto nádraží ubraly hodně z jeho významu. Až v říjnu roku 1989 se Hof, respektive vlakové nádraží v Hofu, dostalo opět na přední stránky světových novin.

V pozdním létě roku 1989 se velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze stalo místem, kde se začala psát nová kapitola německé historie. Tisíce občanů Německé demokratické republiky (NDR) na pražské ambasádě Spolkové republiky Německo hledaly útočiště s cílem vynutit si cestu na Západ. Od srpna do září (1989) se jich tady shromáždilo na 4500.
Datum 30. září 1989 je pro Němce památné – ten den přijel do Prahy tehdejší ministr zahraničí SRN Hans-Dietrich Genscher a z balkonu západoněmeckého velvyslanectví pronesl v 18.58 h památnou větu, která obletěla svět: „Milí krajané, my jsme k vám přijeli, abychom vám oznámili, že vaše vycestování do SRN se dnes stalo možným.“
Šest přeplněných zvláštních vlaků ještě tu noc opustilo Prahu. Povolení k vycestování mělo ale jednu podmínku - jízda vlakem musela demonstrativně proběhnout přes teritorium NDR - uprchlíci z NDR tedy museli na Západ vycestovat z půdy východního Německa. Proto všechny vlaky z Prahy s lidmi z pražského velvyslanectví SRN jely přes Drážďany a Plauen (Plavno) do Hofu. 1. 10. 1989 v 6.14 h zastavil v Hofu první vlak s 1510 uprchlíky. Železniční stanice v Hofu se tak stala první svobodnou stanicí pro stovky uprchlíků z NDR. Hof se stal symbolem svobody i začátkem konce NDR.
V následujících dnech touto cestou prchlo přes 8000 občanů bývalého východního Německa. Občané města Hofu tehdy své krajany přijali „s příkladnou pohostinností“. „Nouzové tábory byly zřízeny ve školách, v tělocvičnách, obyvatelé Hofu dokonce krajanům nabízeli i soukromé byty, aby mohli zajistit ubytování pro uprchlíky z východu,“ stojí psáno na památníku na prvním nástupišti železniční stanice Hof, připomínajícím 26 let staré události, které předznamenaly pád Železné opony. „Oboustranná euforie a radost z překonání nesmyslné hranice byly tehdy obrovské, prostě jedinečná doba,“ dodává autor textu na památníku.
Dnes se do Hofu může podívat každý z nás. Devětkrát denně od 13. 12. 2015 jezdí do Hofu přímé vlaky z Chebu a Aše. Navštivte i vy místa, kde se v roce 1989 psaly dějiny.


Michael Mareš
 

Právě přítomno: 404 hostů a žádný gestor