Až hodinová zpoždění, způsobená nepřízní počasí, mimořádnými událostmi, poruchami na infrastruktuře, ale především pak poruchami na vozovém parku Českých drah, takový je účet prvního pracovního dne roku 2016 – pondělí 4. ledna. „Ano, mohu potvrdit, že jsme včera (4. ledna) na síti skutečně zaznamenali větší počet závad na vozidlech,“ připustil Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah. Podle denního hlášení došlo včera k 79 závadám na vozovém parku Českých drah.

Asi největší dopad do železniční dopravy ale měla srážka vlaku s osobou mezi Pardubicemi a Českou Třebovou (přerušení provozu na cca 2 hodiny). V pondělí 4. 1. 2016 došlo i ke dvěma střetům vlaku s osobou; k prvnímu (již zmíněnému případu, který se stal v 13.43 h) v úseku Zámrsk - Choceň (střet Ex 151 s osobou), druhý se pak odehrál večer (22.01 h) na trati Bohuslavice nad Metují - Nové Město nad Metují (střet Os 5110 s osobou) – v obou případech došlo k usmrcení osob.
Dopad na provoz měla i závada na trolejovém vedení v oblasti Berouna, konkrétně v úseku Karlštejn – Zdice, kde byl provoz od cca 16.30 h do 17.30 h zcela zastaven. „Výpadek trakce v Berouně je ale jedinou závažnější provozní událostí na straně SŽDC,“ upozornil Jakub Ptačinský ze SŽDC (ředitel odboru, tiskové oddělení) a dodal: „Během 4. ledna došlo na síti jen k 7 infrastrukturním závadám typu lom kolejnice nebo podobné poruše na výhybce! Sice během dne evidujeme i několik výpadků signalizace nebo poruch na PZZ, ale nic z toho nemělo zásadní vliv na dopravu. V drtivé většině byly poruchy zabezpečení v jednotlivých kolejích odstraněny v řádu desítek minut a provoz po tu dobu nebyl nějak zásadně ovlivněn.“
Včera došlo i k jednomu kurióznímu případu přerušení provozu, a to na trati Kralupy nad Vltavou – Velvary, kde byl z důvodu silniční nehody na souběžně vedené komunikaci (vozidlo bylo v profilu dráhy) přerušen provoz od cca 20 do 20.45 h.

Michael Mareš