V pátek 15. dubna 2016 se v budově českého velvyslanectví v Berlíně konalo v pořadí již čtvrté jednání na podporu železničního spojení Praha – Mnichov. Záštitu nad jednáním, jehož organizátory byly České dráhy, a. s., (delegaci ČD vedl předseda představenstva a generální ředitel Pavel Krtek v doprovodu člena představenstva Romana Štěrby) a SŽDC, s. o. (delegaci SŽDC vedl generální ředitel Pavel Surý v doprovodu náměstka pro provoz Josefa Hendrycha) převzala opět europoslankyně MUDr. Olga Sehnalová.

Podporu rychlému a kvalitnímu spojení Prahy s Mnichovem vyjádřil i velvyslanec ČR v SRN Tomáš Jan Podivínský, který jednání řídil. Důvodem, proč jednání proběhlo právě v Berlíně, bylo více zapojit do úsilí ve finální fázi i spolkové ministerstvo dopravy a poslance Bundestagu. To se nakonec podařilo a jednání bylo velice věcné, dynamické a užitečné.
Současný stav železničního spojení Prahy a Mnichova je nevyhovující, vlaky svojí jízdní dobou nejsou konkurenceschopné s autobusovou dopravou (dnešní jízdní doba je přes 6 hodin, cílem musí být čas maximálně 4,5 hodiny); cílový stav je třeba dosáhnout především modernizací infrastruktury - zdvoukolejněním a elektrizací.
Zástupce BMVI (Spolkové ministerstvo pro dopravu a infrastrukturu) Wolfram Otto při této příležitosti seznámil přítomné se současným stavem projednávání spolkového plánu rozvoje dopravní infrastruktury (Bundesverkehrwegeplan). Konečná podoba tohoto dokumentu totiž bude klíčová i pro rozvoj železniční infrastruktury v této relaci (návrh tohoto plánu byl již dokončen a nyní se nachází ve stádiu připomínkování; schvalování plánu proběhne ve spolkovém parlamentu zřejmě koncem letošního roku). Jak Wolfram Otto konstatoval, modernizace spojení (Plzeň –) Furth i. Wald – Mnichov je v plánu obsažena, momentálně se posuzuje přesun tohoto projektu z pozice standardní do pozice naléhavá potřeba. Mezi řádky bylo na jednání údajně naznačeno, že spojení přes Furth i. Wald v plánu obsaženo bude.
Podle zástupce bavorského ministerstva dopravy Sebastiana Röhriga podporuje zlepšení železničního spojení Prahy a Mnichova i Bavorský stát. Bavorsko dokonce financuje projektovou přípravu v částce 6,5 mil. eur.
Doslova klíčové pak bylo vystoupení poslance spolkového Bundestagu Karla Holmeiera. Zástupce Bavorska zdůraznil, že právě nyní se hraje o co nejrychlejší dosažení požadovaného stavu spojení Praha – Mnichov. Ve svém projevu podtrhl důležitost spojení pro osobní i nákladní dopravu. Nejvyšší prioritou na německé straně je podle něj elektrifikace úseku Regensburg – Hof, její realizaci by Karl Holmeier rád viděl do roku 2022.
Podle zástupců DB Netz nebude problém (pokud projekt bude mít potřebnou podporu ve spolkovém plánu) projekt realizovat. Přítomní zástupci Ministerstva dopravy ČR zase konstatovali, že dlouhý proces tvorby a schvalování spolkového plánu staví českou stranu do nejistoty, jak adekvátně postupovat na české straně. Podle zástupců MD ČR je zájem české strany opakovaně tlumočen na setkáních českého ministra dopravy s jeho bavorským i spolkovým kolegou, a rovněž i na jednáních českého premiéra s jeho bavorským i spolkovým protějškem.
V rámci připomínkování spolkového plánu rozvoje dopravní infrastruktury by se další jednání mělo uskutečnit ještě letos na jaře v Praze.
Michael Mareš s využitím materiálů ČD
 

Právě přítomno: 173 hostů a žádný gestor