Letošní slavnostní zahájení sezony v muzeu ČD v Lužné u Rakovníka dne 13.5.2016 bylo ve znamení vzpomínky na legendu československé a evropské železnice – Ing. Jaroslava Kocourka.

Zvl. Ex 10008 s hosty, partnery a příznivci nostalgie odjížděl ráno z Prahy hl.n. veden historickou lokomotivou 749.008 směr Lužná. V areálu muzea ČD bylo připraveno kulturní vystoupení taneční skupiny Lentilky z Rakovníka. Za přítomnosti členů představenstva ČD, a.s. Michala Štěpána a Romana Štěrby, senátora , statutárního zástupce hejtmana Středočeského kraje Milana Němce, ředitele ROPID Praha, ředitele ROC Praha Aloise Kašpara, šéfů JLV, DPOV a VUZ a dalších představil vrchní přednosta Jindřich Rachota činnost muzea, poděkoval sponzorům a partnerům za jejich podporu a představil obnovenou parní lokomotivu 433.001 určenou pro vedení nostalgických vlaků v jihomoravském regionu.

Další pozornost se upnula ke slavnostnímu odhalení pamětní desky Ing. Jaroslava Kocourka. U příležitosti 10 let od úmrtí legendy české železnice byla připomenuta rozhodující zásluha Ing. Jaroslava Kocourka na založení muzea ČD v Lužné u Rakovníka v roce 1999.

Ing. Kocourek se narodil 27. června 1950 v Praze. Po ukončení studia na Vysoké škole ekonomické v roce 1973 absolvoval provozní praxi v lokomotivním depu Praha Vršovice a v dalších stanicích. Jeho prvním výdělkem na železnici byla v roce 1973 mzda topiče parních lokomotiv ve vršovickém depu. Pracoval i v oblasti nákladní přepravy, zejména hromadných substrátů, uhlí a stavebnin pro výstavbu Prahy a Severočeského kraje, později v dispečerském aparátu. Od roku 1981 působil jako zástupce náčelníka služby dopravy a přepravy bývalé Severozápadní dráhy. V roce 1985 byl povolán na tehdejší Federální ministerstvo dopravy jako zástupce ředitele odboru 11 pro dopravu. V tomto odvětví působil i později na Ústředním ředitelství ČSD a pak na Generálním ředitelství ČD. V letech 1990 až 1993 koordinoval reorganizaci československé a později české mezinárodní železniční dopravy v souvislosti s politickohospodářskými změnami ve střední Evropě a s rozpadem našeho společného státu. V letech 1997 a 1998 zastával funkci zástupce ředitele odboru jízdních řádů. V září 1998 byl jmenován vrchním ředitelem Divize obchodně-provozní ČD.V posledních letech činné služby vykonával funkci zástupce ředitele odboru osobní dopravy a přepravy GŘ ČD.

Bohaté bylo i mezinárodní působení Ing. Jaroslava Kocourka. V letech 1985 až 1990 byl předsedou meziministerské komise pro železniční dopravu s bývalou NDR a Maďarskem. Od roku 1986 zastupoval ČSD a později ČD ve výborech UIC. Od roku 1986 se řídil Evropskou konferenci jízdních řádů nákladních vlaků EGK/CEM. V letech 1995 a 1996 byl prezidentem této Konference a společně s vedením Švýcarských železnic řídil transformaci obou tradičních Konferencí jízdních řádů vlaků osobní i nákladní dopravy do společné klíčové evropské organizace FORUM TRAIN EUROPE (FTE). Od roku 1997 vykonával funkci ko-prezidenta této samostatné organizace.

V závěru roku 1995 byl jmenován zmocněncem vlády České republiky pro přepravy vojsk podílejících se na mírových operacích na území bývalé Jugoslávie. Spolupracoval s orgány OSŽD ve Varšavě a Společenství evropských železnic v Bruselu na procesu integrace evropských železnic.

Po každém, kdo odešel z tohoto světa, zůstalo prázdné místo. Místo, poznamenané jeho osobností, jeho snažením profesním i osobním. V Jaroslavu Kocourkovi odešel člověk, který doslova spojil svůj život s železnicí. A proto prázdné místo po něm dokážou naplnit jen vzpomínky stovek železničářů, kterým bude opravdu scházet. Jak na závěr vzpomínkové akce uvedl vrchní přednosta DHV Ing. Jindřich Rachota, je život bez železnice sice možný, ale smysl nemá.

-rš-

Právě přítomno: 396 hostů a žádný gestor