V prostorech společenského sálu Domu armády Praha v pondělí 4. 7. 2016 náčelník Generálního štábu AČR, armádní generál Josef Bečvář, ocenil České dráhy a další čtyři desítky zaměstnavatelů za podporu Aktivní zálohy Ozbrojených sil ČR a za podporu rozvoje těchto jednotek.

Armádní generál Josef Bečvář zmínil zejména potřebu spolupráce s civilním sektorem v oblasti zaměstnávání příslušníků Aktivní zálohy (AZ). Ačkoliv je zákonnou povinností uvolňovat zaměstnance pro potřeby cvičení (§ 204, odst. 2 Zákoníku práce), tedy v rozsahu přibližně jednoho měsíce ročně, může to být obtížné zejména pro menší zaměstnavatele. Je značný rozdíl, pokud má firma desítky, či stovky zaměstnanců, či pokud jich má jen několik. I proto generál Bečvář řadu zaměstnavatelů ocenil a poděkoval jim za příkladné chování a i společenskou odpovědnost. Za České dráhy ocenění převzal předseda představenstva a generální ředitel Pavel Krtek.
„Žádné ozbrojené sily se neobejdou bez záloh a ani armáda České republiky není výjimkou. Vlastenectví v dnešní době opět nabývá na významu. Je na místě si uvědomit, že i zaměstnavatelé těchto příslušníků mají na obraně státu svůj podíl,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR, armádní generál Josef Bečvář.

Je zřejmé, že zaměstnávání příslušníků AZ může stavět zaměstnavatele před určité výzvy. Podle Pavla Krtka si České dráhy uvědomují také výhody plynoucí ze zaměstnávání příslušníků AZ. U zaměstnance, který je příslušníkem AZ, mají garanci dobrého zdravotního stavu a trestní bezúhonnosti. Zároveň získávají člověka, který umí přijímat a vydávat pokyny a který je orientovaný na plnění úkolů, a to i v obtížných podmínkách a nečekaných situacích. Příslušnost k AZ zároveň garantuje i určité morální standardy u zaměstnance.

S finanční podporou, vyjma náhrad zaměstnanců počítá pro zaměstnavatele i novela branné legislativy, která vstoupila v účinnost 1. července – konkrétně za dobu absence svých zaměstnanců z důvodu plánovaných i neplánovaných pravidelných vojenských cvičení, resp. operačního nasazení. Její výše bude navázaná na průměrnou hrubou měsíční nominální mzdu v národním hospodářství a upravovaná podle plánovanosti zaměstnancovy absence. Za každé plánované cvičení (v maximální délce 28 dní za rok) bude zaměstnavateli náležet kompenzace ve výši 2/3 průměrné mzdy (tj. v současnosti cca 833 Kč/den) a za každé neplánované cvičení ve výši průběrné mzdy (tj. cca 1250 Kč/den).
-rošt-

Na snímku je Pavel Krtek zachycen s náčelníkem generálního štábu armádním generálem Josefem Bečvářem při předání Děkovného listu.