Italské státní dráhy Ferrovie Dello Stato (FS) se zase posunuly o krok blíž k získání řeckého národního dopravce Trainose poté, co představenstvo HRADF (Hellenic Republic Asset Development Fund), odpovídající za řízení privatizace řeckého státního majetku, schválilo finanční nabídku na 45 milionů eur.

HRADF již 14. června prohlásil, že se FS stane upřednostňovaným investorem, jelikož obdržel ohledně nabídky pozitivní zpětnou vazbu od svých poradců, ve dvou nezávislých posudcích a též podporu svého týmu expertů, který prověřuje všechny privatizace.
Začátkem měsíce července FS předložila jedinou závaznou nabídku k odkoupení 100% podílu v Trainose, což je proces, který byl zahájen již v roce 2013.
„Privatizace Trainose zabezpečí nejen jeho životaschopnost, ale co je důležitější, i další rozvoj,“ uvádí HRADF ve svém prohlášení. „Kromě toho se jedná o důležitý milník, který vytváří předpoklady pro úspěšné uzavření spisu Evropské Komise ohledně veřejné podpory, jelikož Trainose má vůči Řeckým Železničním Organizacím (OSE) dluh, jehož výše se přesahuje 700 milionů EU.“
Obálka výběrového řízení bude nyní postoupena Řeckému Účetnímu dvoru kvůli předsmluvnímu přezkoumání a zhodnocení. Kupní smlouva bude podepsána, jakmile Účetní dvůr schválí nabídku.
Řecká Investiční banka a Kantor působili v rámci tohoto prodeje jako finanční poradci, M&P Bernitsas a Hogan Lovells zase jako právní poradci.

Z International Railway Journal přeložila Kateřina Vokounová
 

Právě přítomno: 201 hostů a žádný gestor