Již čtvrtý měsíc, od začátku května tohoto roku, mohou zákazníci Českých drah v Přerově využívat moderní cyklověž pro úschovu svých kol na prvních 24 hodin zdarma.

Při vyzvednutí kola stačí přiložit spolu s parkovacím lístkem platnou In kartu ČD ke čtečce, kolo pak bude bez poplatku vydáno. „Při vícedenním uschování bude odečtena jednodenní sazba 5 Kč, zbytek doplaťte hotově,“ stojí v pokynech na cyklověži.

Moderní a bezpečná úschovna kol v podobě cyklověže (Biketower), byla v Přerově slavnostně otevřena v prosinci loňského roku (zřizovatelem je město Přerov - viz rozhovor na webu OSŽ ze dne 14. 12. 2015). Hlavní výhodou této cyklověže je bezpečná a levná úschova jízdních kol (včetně přileb a dalšího vybavení) s vyloučením jejich krádeže. První věž tohoto typu byla postavena v Hradci Králové, další podobné se chystají postavit města v Třinci, Břeclavi a snad i v dalších městech. (Inspirací pro tyto věže byla Biketower na Tchaj-wanu). Výstavba jedné cyklověže, která pojme až 116 kol, přijde na zhruba devět milionů korun. Financování zajišťují ze svých rozpočtů dotčená města, přičemž například v Přerově se věž nachází v těsné blízkosti nádraží.

Jak vysvětluje Jitka Kocyanová z oddělení produktů odboru obchodu osobní dopravy ČD, na výstavbě cyklověží se sice České dráhy finančně nepodílejí, mohou v nich ale zvýhodnit majitele In karet ČD, jak je tomu například v Přerově. „Parkovací věže neslouží pouze zákazníkům Českých drah, ale také zákazníkům ostatních dopravců, ať již železničních nebo autobusových. České dráhy jsou osobní železniční dopravce, základní činností je poskytovat služby v osobní železniční dopravě, přepravě cestujících,“ vysvětluje Kocyanová.

Cyklověž v Přerově je využívána až do svých nejvyšších pater, přičemž uschovávána jsou v ní především dražší kola a doplňky. Cena 5 Kč za den není vysoká a tak si lze jen přát, aby se podobné cyklověže v blízkosti nádraží objevily i v jiných městech.

Miroslav Čáslavský

 

 

Právě přítomno: 295 hostů a žádný gestor