České dráhy zaznamenaly vyšší zájem žen o technické profese, jako jsou strojvedoucí a mechanik. Aktuálně už „modré vlaky“ řídí 9 žen a šest se na povolání strojvůdkyně připravuje. Téměř dvě desítky jich pracují v depech a dílnách jako provozní zámečnice nebo zámečnice kolejových vozidel. Další jsou mechaničky v oborech elektro.

České dráhy zaměstnávají celkem 4628 žen. Jejich podíl na počtu zaměstnanců je 31 %. Nejvíce jsou zastoupeny v profesích osobní pokladní (1594 žen s podílem 94 %) a vlakvedoucí nebo průvodčí (1237 žen s podílem 44 %). Ženy však u Českých drah působí i v méně obvyklých a dříve spíše mužských profesích. Kromě strojvůdkyň a mechaniček jsou to například strojmistrové nebo dispečerky.

„Mezi ženami máme strojvůdkyně, které vozí motoráčky na vedlejších lokálkách i rychlovlaky railjet na našich nejrychlejších tratích,“ říká Pavel Krtek, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah, a dodává: „Velmi pozitivně vnímám také zaměstnávání žen ve vedoucích pozicích, ženský element je totiž při řízení podniku velmi inspirativní. Při 31% podílu žen mezi všemi našimi zaměstnanci jsou dnes v různých vedoucích pozicích od managementu po železniční stanice a depa zastoupeny ženy ze 40 %. Na samotném ředitelství vedou třetinu oddělení a odborů ženy, a to včetně odborných, v minulosti typicky mužských oborů, jako je řízení provozu. Žena je dokonce mezi šesticí vrchních přednostů dep kolejových vozidel, což byla ještě před pár lety výsostní doména mužů. Žena dnes stojí také v čele jedné naší dceřiné společnosti.“ Vybrané manažerky se účastní projektu Britské obchodní komory v České republice Equilibrium 2016, kde mohou své manažerské schopnosti dál rozvíjet.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah