Předseda představenstva a generální ředitel ČD, a. s., Pavel Krtek se v doprovodu člena představenstva ČD, a. s., Romana Štěrby setkal s ministrem železnic Indické republiky Sureshem Prabhu. Schůzka se konala 21. října 2016 na závěr několikadenní návštěvy vzácného hosta v České republice. Schůzky se dále zúčastnili státní tajemník ministerstva železnic Indické republiky Manoj Sinha, velvyslanec Indické republiky v ČR Krishan Kumar, vedoucí oddělení mezinárodních vztahů ČD, a. s., Jiří Havlíček a generální ředitelka ACRI Marie Vopálenská.

Ministr Prabhu se živě zajímal především o systém kompenzací ztrát z provozu železniční osobní dopravy, využívání zdrojů z fondů EU pro investiční rozvoj národního dopravce, mluvilo se i o ambicích ČD na přeshraničních výkonech v rámci střední Evropy, či o výstavbě nových vysokorychlostních tratí, a v neposlední řadě i o nehodovosti na železnici, která je velkým tématem indické železnice. S velkým zájmem si poslechl i příběh o transformaci naší železnice od roku 1988 do současnosti. Ministr Prabhu informoval o strategických záměrech Indických železnic, jako je výstavba nových vysokorychlostních tratí, dostavba dalších kolejí u stávajících konvenčních tratí, jejich elektrizace a dekarbonizace, nákup nových podvozkových nákladních vagonů a další témata. Celkem plánuje Indická železnice investovat do rozvoje během následujících pěti let 135 mld. dolarů.
Indická železnice (IR) obsluhující zemi s 1,3 mld. obyvatel je gigantický systém. Délka sítě tratí přesahuje 66 000 km, z čehož 22,2 tis. km je elektrizovaných. Počet zaměstnanců přesahuje úctyhodných 1,3 mil. s průměrnou přepočtenou mzdou 20 338 Kč. V provozu je nasazeno 10 773 lokomotiv pro vozbu 52 000 osobních vozů a 254 000 nákladních vagonů. Vedle toho je v provozu na 10 tisíc dieselových a elektrických jednotek. Vlaky osobní dopravy ročně ujedou 759 mil. km a vlaky nákladní dopravy 401 mil. km. Vlaky IR ročně přepraví 8,2 mld. cestujících při průměrné přepravní vzdálenosti 139,5 km a příjmové sazbě z jízdného 14 haléřů na km. V nákladní dopravě se přepraví ročně 1,1 mld. tun při průměrné přepravní vzdálenosti 620 km a jednotkové příjmové sazbě přepravného 56 haléřů na km.
-rš-
 

Právě přítomno: 399 hostů a žádný gestor