Už od této neděle 11. 12. 2016 spojí pravidelné vlaky RegioJet Bratislavu, Brno, Hodonín a další města s Prahou, uvedla dnes (8. 12. 2016) společnost v tiskové zprávě. První spoj pro cestující na trase Praha – Brno – Břeclav – Bratislava v režii RegioJetu pojede již tuto sobotu 10. 11. 2016 jako mimořádný vlakový spoj s odjezdem z Prahy hl. n. v 14.40 hodin.

Od neděle 11. prosince 2016 pak nově spojí pravidelné dálkové vlaky RegioJet až třikrát denně v každém směru Prahu s Brnem a Břeclaví, z toho dvakrát denně v každém směru Bratislavu s Prahou a Brnem a jedenkrát denně v každém směru Prahu s Hodonínem, Moravským Pískem a Starým Městem.
RegioJet se v tiskové zprávě pochlubil, že od zahájení prodeje do dnešního dne již prodal tisíce jízdenek na nové spoje. „Například v neděli je již prakticky vyprodán odpolední spoj z Prahy do Brna a Bratislavy s odjezdem v 15.19 h z Prahy, dobře se prodávají jízdenky také na další spoje,“ oznámil tiskový mluvčí Aleš Ondrůj.
Jistou zajímavostí je, že na výše uvedené vlaky ještě donedávna prodávaly jízdenky i České dráhy. „Rozhodnutí o tom, že kapacitu spojů č. 284/285 a 575/576 přidělila SŽDC konkurenční společnosti, jsme obdrželi až 30. 11. 2016 a ve stejný den jsme zastavili prodej místenek na výše uvedené spoje,“ odpověděl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský s tím, že zákazníci, kteří si místenky již zakoupili, je mohou samozřejmě vrátit a budou jim vráceny peníze. „Jízdenky ale nejsou vázány na konkrétní spoje a zákazníci je mohou využít v jiných spojích ČD, případně je vrátit dle standardních podmínek SPPO,“ dodal.
V tiskové zprávě společnosti RegioJet se dále dočtete, že společnost ve svých vlacích slibuje připojení k internetu zdarma – „a to prostřednictvím až 5x výkonnější technologie využívající přibližně 20 datových karet a kombinující příjem signálu od několika operátorů zajišťující vysokou stabilitu internetového připojení“. Čtenář může nabýt dojmu, že RegioJet tedy nabízí něco výjimečného, něco, co nemá nikdo jiný. Také České dráhy nabízejí ve vlacích railjet příjem internetu prostřednictvím bezplatné palubní sítě WiFi řešený podobně jako v jednotkách pendolino, u kterých bylo nezávislými odborníky potvrzeno, že poskytuje nejlepší a nejstabilnější příjem internetu mezi všemi vlaky na lince Praha - Ostrava. „Také technologie v railjetech využívá mobilní datové sítě více operátorů, které se nacházejí v okolí vlaku, a je řešena tak, aby zajišťovala připojení k internetu stabilním přenosovým kanálem. Pokud však okolí trati není pokryto žádným signálem, což se může stát například v úsecích s tunely v údolí Svitavy, může dojít ke krátkodobému výpadku, resp. ´zamrznutí´ internetu, protože technologie ve vlaku není v dosahu žádné základnové stanice,“ doplňuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský: „Pokud vlak projíždí místy, která nejsou mobilními operátory rychlými datovými sítěmi pokrytá, žádná mobilní technologie umístěná ve vlaku internet pro cestující nezajistí.“
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 240 hostů a žádný gestor