Další kolo úporného vyjednávání Odborového svazu pracovníků dráhy a dopravy (EVG) s Deutsche Bahn (Německou dráhou) o nové kolektivní smlouvě, jež trvalo 8. prosince 16 hodin, nevedlo ani tentokrát ke kýženému výsledku a bylo přerušeno do neděle 11. prosince. „Máme ještě v rámci ústředních témat o čem jednat, ale po16 hodinách intenzivních rozhovorů se zdá, že to jaksi nevede k cíli,“ konstatovala Regina Rusch-Ziemba, předsedkyně EVG, který zastupuje na 150 000 železničářů.

„Zřetelně jsme postoupili vpřed, ale potřebujeme ještě více času a proto budeme v jednání pokračovat i v neděli,“ sdělil personální šéf DB Ulrich Weber. Obě strany se doposud nedohodly především na výši mezd a stanovení modelu, který požaduje EVG, podle něhož by si zaměstnanci sami mohli zvolit část zvýšení mezd o 2,5 procenta a prodloužení dovolené o šest dní nebo o jednu hodinu kratší pracovní týden. Shoda panuje o pracovní pohotovosti.
Koncern je dále ochoten zavést možnost individuální volby, podle níž by železničáři mohli od roku 2018 rozhodnout, zda si chtějí zachovat 39hodinový pracovní týden s příplatkem 2,5 procenta anebo dostat více volného času, ale bez mzdového přírůstku. DB mimoto nabízí zvýšení mezd o 1,5 procenta, 0,2 procenta pro vyšší dodatkovou dovolenou pro pracovníky v nočních směnách a jednorázový bonus 375 eur. Nová kolektivní smlouva by měla platit 27 měsíců zpětně od 1. října 2016 do konce roku 2018. EVG od počátku vyjednávání od letošního října požadoval růst mezd o 4,5 procenta a další zvýšení o 2,5 procenta v podobě šesti dnů dovolené navíc anebo zkrácení pracovního týdne o jednu hodinu. Pokud se však nedospěje k dohodě, chce EVG znovu stávkovat – nejprve jednou již v příštím týdnu a případně i o Vánocích, uvedl na své webové stránce 9. prosince týdeník WirtschaftsWoche.
Jan Hála
 

Právě přítomno: 205 hostů a žádný gestor