Území České republiky zasáhlo ve středu 4. ledna 2017 intenzivní sněžení, sněhová nadílka způsobila na řadě míst problémy. Například v Libereckém kraji v noci na středu (4. 1.) napadlo od pěti do padesáti centimetrů sněhu. Horská služba v Krkonoších vyhlásila třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí, na hřebenech napadlo za 48 hodin zhruba 55 centimetrů sněhu. Kvůli sněhové nadílce se stala řada dopravních nehod, obtížně průjezdné byly hlavně silnice ve vyšších polohách, kde údržbu ztěžovaly sněhové jazyky a vítr.

Problémy se objevily i na železnici, kvůli zaváté trati přestaly jezdit vlaky mezi Mladou Boleslaví a Mšenem a také mezi Pečkami a Kouřimí.
„Situaci bych rozhodně nenazýval kalamitou. Nicméně jsou úseky, kde kvůli závějím nebo popadaným stromům byl dočasně zastaven provoz,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že obvykle místo projela fréza nebo pluh, v případě stromů došlo k prořezání spadlých stromů nebo větví. „Provoz je obvykle během několika desítek minut, maximálně během několika hodin obnoven. Delší výluka než několik hodin mohla potkat jen lokální méně vytížené tratě, jako jsou například ony zmíněné,“ dodal.
Ve středu 4. ledna 2017 byl například kvůli spadlým stromům dočasně omezen provoz i z České Lípy do Jedové, po odstranění stromů vlaky projely. Dočasně byl rovněž omezen provoz na lokálce mezi Planou a Domažlicemi. „Také dnes (ve čtvrtek 5. 1. 2017) časně ráno bylo několik, vesměs regionálních tratí dočasně uzavřeno, než byl nafoukaný sníh odklizen a pak se hned vlaky rozjížděly,“ doplnil mluvčí Českých drah s tím, že „zdržení vlaků nebylo nijak významné a bylo spíše lokální“. „Týkalo se hlavně vlaků nebo úseků, kde právě třeba spadly stromy. Například hlavní tahy jezdily bez nějakých větších komplikací.“
Největší komplikace se asi stala na trati z Chlumce nad Cidlinou do Staré Paky, kde po najetí do spadlého stromu (v úseku mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad) vykolejil osobní vlak (motorový vůz). „Ale bylo to bez zranění a provoz byl ještě ten den (ve středu 4. 1.) odpoledne obnoven,“ uzavřel Petr Šťáhlavský.

Informace Českých drah poté potvrdila i mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. „Přes husté sněžení a v porovnání se silničními komunikacemi jsme v průběhu dneška ani včerejšího dne nezaznamenávali větší problémy. Doprava na hlavních tratích byla bez vážnějších komplikací,“ uvedla. Podle ní mírné problémy byly pouze na několika úsecích regionálních tratí. „Sněžení i silný vítr zpomaloval dopravu v průběhu dne na Liberecku. Včera v odpoledních hodinách zpožďovaly dopravu také zaváté výhybky v Hradci Králové,“ dodala.

Na níže uvedených tratí byl zastaven provoz ve středu 4.1.2017:

Nový Bor – Svor: od 5.43 h do 7.58 h

Lázně Bělohrad – Ostroměř: od 4.45 h do 14.45 h

Klenčí pod Čerchovem – Poběžovice: od 8.45 h do 12.25 h

Mladá Boleslav – Mšeno – Mělník: od 10.50 h do 2:15 h

Plaňany – Kouřim: od 8.18 h do 16.25 h

Košťálov  - Semily: od 19.20 h do 20.54 h

 

Dnes (5. 1. 2017) se jednalo o tyto dva úseky:

Mladějov – Moravské Budějovice: od 4.11 h do 13.40 h

Skalsko – Katusice: od 11.40 h do 14.15 h


Michael Mareš