Z iniciativy děčínské pobočky ČVUT byl učiněn další krok k záchraně a novému využití mimořádně historicky hodnotné nádražní budovy Děčín východ, která je v současné době nevyužívána a chátrá (vnitřní prostory jsou však díky péči ČD v poměrně zachovalém stavu). Ve středu 22. března 2017 bylo v budově Krajského úřadu Ústeckého kraje podepsáno memorandum, v němž se jeho účastníci zavazují, že budou společně postupovat ve věci dalšího využití nádražní budovy, která by v budoucnu měla sloužit jako multifunkční vzdělávací centrum. Podpisu memoranda se zúčastnili zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje, děčínské pobočky ČVUT, Českých drah (jimž budova patří), statutárního města Děčín, Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje – HSR UL (jako dohodovací subjekt pro jednání s vládou ČR) a Hospodářské a sociální rady okresu Děčín.

„Jsem velice potěšen, že se tato záležitost dostala do dnešní podoby, neboť je to věc, která může velice pozitivně prezentovat severočeský region,“ řekl při této příležitosti hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Jeho slova doplnil rektor ČVUT prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., který vyjádřil naději, že spolu se záchranou nádraží, které by mělo být z větší části využito pro potřeby dopravní fakulty ČVUT, se otevře i možnost přílivu zahraničních studentů (zejména ze sousedního Německa) do Děčína. Postoj majitele budovy (ČD) vysvětlil člen představenstva Českých drah Ing. Miroslav Kupec: „Pro České dráhy je budova v současné době zátěží, nicméně pokud budeme moci, rádi podpoříme tento i další podobné projekty, i když přímo nesouvisí s naším hlavním podnikáním.“ Také primátorka statutárního města Děčín Marie Blažková neskrývala radost nad možnostmi, které záchrana nádraží a jeho přeměna na vzdělávací centrum (nejen) pro Děčín přinese: „Budeme rádi, když se Děčín zaplní mladými vzdělanými lidmi, kteří zde natrvalo zůstanou a najdou zde své uplatnění.“ Fakt, že podpisem memoranda se otevírá cesta k záchraně budovy nádraží Děčín východ, potvrdila i Gabriela Nekolová, předsedkyně HSR UL: „Je to jeden z projektů, který navrhneme vládě ČR se žádostí o podporu nejen finanční, ale i morální.“
Podpisem memoranda se podle slov všech zúčastněných otevírá cesta nejen k záchraně ojedinělé stavební památky, ale je to současně i obrovský přínos pro Děčínsko. Jak řekl po podpisu memoranda hejtman Bubeníček, nejdůležitější je nyní spojit síly a vytvořit podmínky pro co nejrychlejší realizaci tohoto projektu tak, jak se jeho účastníci v memorandu zavazují - aby se nečekalo desítky let, ale řádově roky, jak je běžné v Německu či v Rakousku.
Nádraží Děčín východ (dolní) je poslední zachované ze tří podobných budov někdejší Rakouské severozápadní dráhy (ÖNWB), které byly ozdobou drah střední Evropy (vybombardované nádraží Severozápadní dráhy ve Vídni a v roce 1985 odstřelené nádraží Praha-Těšnov – které do roku 1919 neslo název Severozápadní). Kupní cena budovy činí v současnosti 25 milionů korun, hrubý odhad nákladů na její rekonstrukci činí cca 290 milionů korun. K opravě nádraží přispívá i skutečnost, že do roku 2022 by měla být zahájena revitalizace trati Kolín – Mělník - Děčín, spolu s revitalizací kolejiště nákladního nádraží Děčín východ.
Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 337 hostů a žádný gestor