Skupina železničních modelářů Českého zemského svazu FISAIC, který je v gesci OSŽ, pořádá ve dnech 12. - 14. května 2017 svoji letošní mezinárodní výstavu ve východomaďarském Debrecenu. Za účasti německých, českých, francouzských, maďarských a poprvé i rumunských modelářů prezentují interoperabilní síť v měřítku 1:87 (H0) složenou z rekordního počtu 63 jednokolejných i dvoukolejných modulů junior o délce přes 60 m. Z počáteční iniciační spolupráce ČD, DB a SNCF se do aktivit svými moduly zapojili Maďaři (MÁV), dále Lotyši (LDZ), Španělé (RENFE) a již zmínění Rumuni (CFR).

Vzhledem k zaměření skupiny FISAIC na železniční dědictví a modelovou železnici připravili maďarští železničáři pro své kolegy svezení na tamní parostrojní úzkorozchodné lesní drážce o rozchodu 760 mm. Dalším zpestřením byla jízda historickou tramvají a prohlídka moderního tramvajového depa.
Další mezinárodní výstava je naplánována do krušnohorského Zschopau na listopad 2017 a do rakouského Welsu na září 2018, kde se uskuteční nejrozsáhlejší festival všech oborů mezinárodní volnočasové a kulturní spolupráce železničářů v dosavadní historii FISAIC.
U příležitosti mezinárodní výstavy v Debrecenu proběhlo již 17. zasedání mezinárodní technické komise FISAIC pro železniční dědictví a modelovou železnici. Vedle informací z jednání Byra federace, které se konalo v únoru ve Vídni, se technická komise zabývala především přípravou letního semináře pro mladé modeláře ve Francii, kde vedle tvorby dopravní cesty bude i prezentace projektu „Role úzkorozchodné železnice v 1. světové válce v severní Francii a v následném období míru“.
Pokud máte rádi železniční historii a modelářství, neváhejte se přidat do řad železničářů Českého zemského svazu FISAIC v gesci OSŽ.

Roman Štěrba
 

Právě přítomno: 330 hostů a žádný gestor