České dráhy letos v prosinci opustí dopravní obslužnost osobními vlaky na třech tzv. Pošumavských lokálkách a nově zde vyjede dopravce GW train, který má velmi nestandardní vztahy s lidmi kolem bývalého hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly, ale i s organizátorem krajské dopravy JIKORD, kterého zřizuje právě kraj, píše server Magzine.cz.

Právě Jiří Zimola podle Magzine.cz dlouhodobě výměnu dopravců požadoval a prakticky stál od začátku za všemi iniciativami, které k tomuto kroku nakonec kraj i jemu podléhající obce dovedou. Ačkoliv je už jasné že vlaky soukromého dopravce s platností nového jízdního řádu 2017/18 vyjedou, pozice GW train nemusí být v budoucnu tak jednoznačná. Obce výměnu dopravce dlouhodobě kritizují, Šumava je k tomu turistická destinace a vlaky zde od jara do podzimu přepraví desítky tisíc turistů. Změna dopravce přitom nebude ani tak podstatnou úsporou financí, jak se kraj v médiích snažil poměrně agresivně prezentovat, podobnou rétoriku nasadilo i vedení GW train. Pravda je ovšem taková, že pro cestující se nezmění prakticky vůbec nic. Předně si bude muset každý cestující zakoupit jízdenku na vlaky GW train, pokud bude přesedat z vlaků sítě Českých drah, a to je zásadní problém, který neřeší kraje prakticky vůbec, a nepočítají s tím ani parametry výběrových řízení.

GW train k tomu značně podstřelil i nabízenou cenu, když náklady na jeden ujetý kilometr, ponížil o nepřítomnost průvodčích ve vlaku, případně další služby v klíčových stanicích, další škrty pak firma provedla u personálu, který je jinak na provoz vlaků potřebný. Už nyní je zřejmé, že vlaky GW train nebudou na Pošumavských lokálkách v černých číslech a nikdo navíc nedokáže odhadnout, jak se firma srovná s velmi enormní poptávkou po přepravě v letní sezoně. Jak píše Magzine.cz, není vůbec vyloučeno, že dopravce GW train, který patří do skupiny GW bus (dříve Jihotrans), bude zvýšenou poptávkou ze strany cestujících pokrývat svými autobusy, což je přesně princip, o který starostové obcí nestojí.

JIKORD ve snaze ušetřit, seškrtal před lety desítky spojů jak v autobusové, tak i v železniční dopravě. Dnes je prakticky pro jiná krajská města něco nemyslitelného, aby poslední spoj do obce vzdálené deset, patnáct kilometrů vyjížděl v 17 hodin. Už nyní se objevují informace, že GW train se svými vlaky tuto trasu v letní sezóně vyjezdit nezvládne a nebude tomu odpovídat ani nasazení vlastního vozidlového parku. Mediální taškařice s úsporou 450 milionů korun v rozmezí patnácti let, prezentuje jak dopravce, tak i kraj na řadě míst. Realita bude ale zcela opačná. Tam, kde vlaky nezvládnou odvážet cestující vlakem, nasadí dopravce právě zmíněné autobusy, které kraj bude muset doplácet jako vícenáklady.

Michael Mareš s využitím Magzine.cz
 

Právě přítomno: 388 hostů a žádný gestor