Dopravce Arriva přes léto nespustí plánované každodenní vlakové spojení Prahy s Novou Pecí a zůstane jen u víkendových spojů, napsal v sobotu 3. 6. 2017 server iDnes.cz s odůvodněním Arrivy, že je to v důsledku zavedení přímého vlaku Českých drah, který je placený z veřejných rozpočtů. Jak píše iDnes, plány Arrivě změnily České dráhy a Jihočeský kraj, který u státního dopravce objednal prodloužení ministerstvem dopravy placeného expresu z Prahy přes Český Krumlov až do Nového Údolí. Arriva měla od 12. června až do září jezdit každý den z Prahy do Nové Pece, nakonec zůstane jen u provozu o víkendech.

Také dopravce Leo Express se dostal do potíží. V pondělí ráno (5. 6. 2017 v 5.54 hodin) v Přerově projel vlak jedoucí ze Starého Města u Uherského Hradiště do Přerova (LE 1342) návěstidlo zakazující jízdu a následně se srazil se zarážedlem kusé koleje. V důsledku srážky bylo dle informací Drážní inspekce 17 osob zraněno (15 cestujících a 2 stevardi) a celková škoda byla doposud odhadnuta na 20 miliónů korun. Dopravce byl v důsledku nehody nucen omezit počet spojů, z Prahy dnes nevyjedou tři spoje, jako první LE 1357 v 11.13 h. V dalších čtrnácti dnech pak Leo Express nevypraví čtyři spoje denně: LE 1351 (odj. 7.13 h) a LE 1361 (odj. 15.13 h) z Prahy a LE 1352 a LE 1358 do Prahy. „Není čím,“ lakonicky konstatovala paní v informační kanceláři společnosti Leo Express v Praze na hlavním nádraží.

České dráhy dnes (5. 6. 2017) kvůli zrušení několika spojů společnosti LE posílí některé své pravidelné spoje na Moravu o další vozy, například půjde o expres 129 Vsacan: Praha - Olomouc - Žilina, který odjíždí z Prahy v 15.22 hodin. Společnost ČD, a. s., tak předchází případnému přeplnění svých vlaků po výpadku několika spojů soukromého dopravce. V případě potřeby a zvýšené poptávky po cestování jsou České dráhy připraveny posílit své pravidelné spoje i v dalších dnech. Ve vlacích platí obvyklý tarif Českých drah včetně všech tarifních nabídek. Cestující bez dalších slev (In karta atp.) tak zaplatí například za Akční jízdenku v trase Praha - Olomouc 220 Kč.  

Michael Mareš s využitím iDnes.cz a tiskové zprávy Drážní inspekce a Českých drah

Právě přítomno: 416 hostů a žádný gestor