Za účasti premiéra Bohuslava Sobotky se ve čtvrtek 8. 6. v Praze ve dvoraně Masarykova nádraží uskutečnilo slavnostní zahájení rekonstrukce Negrelliho viaduktu, který je po Karlově mostě druhým nejstarším přemostěním Vltavy v Praze a spolu s přilehlým historickým hradlem je zapsán mezi kulturní památky. Viadukt nese jméno po svém staviteli Aloisi Negrellim, který převzal projekt po tragicky zesnulém Janu Pernerovi. Slavnostního zahájení stavby se zúčastnil Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR, Milan Feranec, náměstek ministra dopravy ČR, Pavel Surý, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), a Tomáš Bílek, předseda představenstva společnosti HOCHTIEF.

„Zahájení rekonstrukce Negrelliho viaduktu je zároveň první etapou výstavby spojení mezi Masarykovým nádražím a Letištěm Václava Havla,“ řekl v úvodu slavnostního zahájení stavby premiér Sobotka a dodal, že jej velmi těší, že se na opravu viaduktu podařilo získat velkou část prostředků z fondů Evropské unie z programu Nástroj pro propojení Evropy. Náměstek ministra Milan Feranec zdůraznil, že je obdivuhodné, že Negrelliho viadukt přežil 160 let bez oprav, a poděkoval všem, kdo se budou na jeho rekonstrukci v následujících 2,5 letech podílet.
Generální ředitel SŽDC Pavel Surý připomněl, že se po rekonstrukci traťová rychlost po viaduktu zvýší ze současných 40 až na 60 km/h, což přinese zvýšení plynulosti provozu. Zároveň se omluvil cestujícím za možné komplikace, které jim stavba způsobí. Od 4. července totiž bude většina vlaků mezi Prahou a Kladnem končit či začínat na nově zřízené zastávce Vltavská, pro vybrané vlaky budou konečnou stanicí Praha-Bubny či Praha-Dejvice. Rychlíky z Děčína a osobní vlaky z Kralup nad Vltavou pojedou z Roztok u Prahy na Masarykovo nádraží odklonem přes holešovické nádraží.
Předseda SFDI Zbyněk Hořelica zmínil mimo jiné, že celkové náklady stavby jsou plánovány ve výši více než 1,4 mld. korun. Stavba je financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury za pomoci příspěvku Evropské unie, přičemž míra podpory EU bude činit zhruba 85 % nákladů.
„Alois Negrelli netušil, že jeho dílo přečká 160 let bez rekonstrukce,“ poznamenal předseda společnosti Hochtief a dodal, že to svědčí o umu tehdejších dělníků a techniků a popřál „novému“ Negrelliho viaduktu dalších 160 let bez oprav.
Při rekonstrukci projde sanací všech 99 původních mostních oblouků. Nahradí se pouze dvě mostní konstrukce z pozdějšího období, které překonávají ulici Prvního pluku a Křižíkovou. V rámci rekonstrukce se sjednotí řada částí a prvků, které jsou v současné době nesourodé. Opraví se rovněž tzv. spojovací viadukt, který v roce 1875 umožnil přímé spojení stanic v Bubnech a v Libni mimo dnešní Masarykovo nádraží. V současné době se na něm provozuje pouze jedna ze dvou kolejí a vzhledem k předpokládané budoucí intenzitě provozu zde bude v rámci rekonstrukce položena pouze jedna kolej. Součástí projektu je rovněž vybourání veškerých zastavěných kleneb a nepůvodních přístaveb s výjimkou trafostanice u Křižíkovy ulice. Oblouky u autobusového nádraží Florenc se opět z jedné strany zazdí, aby se usměrnil pohyb chodců.
Dodejme, že investorem stavby je SŽDC, generálním projektantem SUDOP Praha a sdružení firem HOCHTIEF CZ, STRABAG Rail a AVERS. Termín dokončení stavby je naplánován na leden 2020.
Zdeňka Sládková