Největší český výrobce vlaků a tramvají, společnost Škoda Transportation, vzbudil pozornost v Číně. Připravovaný prodej plzeňské Škody Transportation do rukou železničního giganta a největšího výrobce vlaků na světě – čínské společnosti CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) - je i v čínském měřítku velikou událostí. Jak zmiňuje server Lidovky.cz, už z dřívějších informací je zřejmé, že plzeňská Škoda je pro společnost CRRC „důležitou vstupenkou na evropský trh“: má totiž technické know-how i potřebná úřední povolení. Síla Škody Transportation spočívá zejména v tom, že její dceřiné firmy nabízejí širokou škálu výrobků od elektrických motorů, přes vagony, trolejbusy, tramvaje a lokomotivy až po celé vlaky.

Největší výrobce kolejové techniky na světě CRRC plánuje letos uzavřít dvě velké zahraniční akvizice, právě nákup Škody Transportation má být jednou z nich, uvádí server Lidovky.cz. Deník v této souvislosti cituje anglicky psaný list China Daily, který zmiňuje význam tohoto kroku pro „zvýšení podílu na evropském železničním trhu“. Společnost CRRC totiž odbytiště v Evropě teprve hledá – zatím realizovala dodávku do Makedonie, objednávku má ze Srbska, a dalším jejím zákazníkem je dopravce Leo Express.

„Pokud dojde k uzavření obchodu, bude to poprvé, co tato čínská skupina převezme takto komplexního výrobce dopravních produktů,“ citují Lidovky.cz list China Daily s tím, že smlouva může být uzavřena již zanedlouho - v červnu nebo červenci u příležitosti česko-čínského investičního fóra na Pražském hradě.

Michael Mareš s využitím serveru Lidovky.cz


 

Právě přítomno: 541 hostů a žádný gestor