S následky nočních bouřek se potýkají železničáři i cestující na řadě tratí v republice, především pak v oblasti jižních a středních Čech. Vlaky nabírají velká zpoždění. Ve středních Čechách navíc komplikuje provoz na železnici porouchané zabezpečovací zařízení či poškozené trakční vedení. Rozsáhlá porucha trakčního vedení v úseku Horní Cerekev – Jihlávka pak narušila provoz i na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí.

Po noční bouřce nejezdí vlaky na trati z Gmündu do Schwarzenau, kvůli popadaným stromům byly zavřené i úseky tratí 197 Strunkovice nad Blanicí – Prachatice, 224 Tábor – Chýnov, Zavidov – Čistá u Rakovníka či Roztoky u Křivoklátu - Zbečno. Spadlé stromy zastavily provoz také na trati mezi Horní Cerekví a Jihlávkou na trati Jihlava - Jindřichův Hradec.

Správa železniční dopravní cesty eviduje v souvislosti s bouřkou od čtvrtečních 19 h do pátečního rána 42 událostí. Především jde o popadané stromy, vesměs na regionálních tratích, řekla serveru iDnes mluvčí SŽDC Kateřina Šubová s tím, že vlaky například nejezdí také v úseku Mladá Boleslav hl. n. – Mšeno, kde vlak najel do spadlého stromu.

Michael Mareš