Od roku 2003, kdy Turecko zahájilo výstavbu vysokorychlostní dráhy mezi hlavním městem Ankarou a Istanbulem, se díky obrovským investicím podařilo dokončit již 1213 kilometrů těchto tratí, přičemž dalších asi 3000 km je v realizaci. Tyto moderní železniční trasy již propojí všechna čtyři hlavní hraniční území země a připravují se projekty na vybudování ještě 5277 km tratí, z nichž již letos má být dokončeno 2622 km, uvedl to turecký ministr dopravy, námořnictví a spojů Ahmet Arslan v deníku Daily Sabah z 28. června, jenž zdůraznil, že investice do modernizace kolejové dopravy v uplynulých 14 letech převýšily náklady na stavbu dálnic.

Jen v letošním roce si budování vysokorychlostní dráhy vyžádá asi 3,2 miliardy dolarů, dodal ministr Arslan. Podle jeho slov mají superexpresy jezdit na některých úsecích rychlostí až 250 km/h, na těch, kde to terénní podmínky nedovolují, 200 km/h. Současně budovaná rychlodráha na trase Ankara –Afyonkarahisar – Usak – Manisa - Izmir má být uvedena do provozu v roce 2019. Jiná trať Ankara – Kirikkale – Yozgat - Siva, jež je součástí budovaného velkoprojektu železnice mezi Pekingem a Londýnem, má být dokončena v roce 2018, ujistil ministr. Pokračuje i výstavba tratí Bursa Bilecik, Konya – Karaman - Ulukisla (Nigde) a Mersin –Adana – Osmaniye - Gaziantep. Za významný projekt označil ministr vysokorychlostní dráhu v délce 124 km, spojující Gebzue-Sabiha, Gökcen Airport (letiště) a Yavuz Sultan Bridge (most), který zlepší a zrychlí železniční dopravu mezi asijskou a evropskou částí Istanbulu.
Stojí bezpochyby za zmínku, že samotná historie turecké železnice započala již v roce 1856, kdy sultán Abdülhamid II. uzavřel smlouvu s anglickým kontrahentem na vybudování dráhy mezi městy Izmir a Aydin. Do vyhlášení republiky v roce 1923 činila délka železničních tratí v tehdejším Turecku 4559 km, k nimž v dalších letech přibylo 4100 km, takže v roce 1940 měřila celková turecká železniční síť 8600 km.
Jan Hála
 

Právě přítomno: 285 hostů a žádný gestor